Koliko stane spletno gostovanje?

Na kratko: približno 50 EUR na leto.

Na dolgo: odvisno.

Nič ni zastonj

Nič ni zastonj

Za gostovanje svoje prve spletne strani sem bil že dogovorjen s prijateljem, ki ima za gostovanje svojih spletnih strani in drugih storitev celo četo računalnikov v kopalnici. Vendar sem ugotovil, da mu po nekaj mesecih dopisovanj še vedno ni bilo povsem jasno, kaj od njega pravzaprav pričakujem.

Poleg tega je imel navado vsake toliko za nekaj tednov skočiti na drug konec sveta in v primeru izpada električnega toka bi bila moja spletna stran do njegove vrnitve mrtva. Zato sem segel v žep in dal tistih 50 evrov.

No, že naslednje leto sem zakupil paket gostovanja za štiri spletne naslove, kjer je strošek za posamezen naslov precej nižji, skupna cena pa je seveda višja in bojim se, da bom naslednje leto moral še kaj dokupiti.

Biti moram toliko pošten, da omenim še možnost gostovanja na lastnem računalniku. To zahteva nekaj tehničnega znanja, je pa ekonomsko (poraba elektrike, obraba materiala …) in tudi sicer (varnost, vloženi čas) za večino še najmanj ugodna rešitev. Pravi geeki se z menoj sicer ne bodo strinjali, a tega bloga zanje niti ne pišem, niti ne verjamem, da geeki sploh berejo (oni namreč ’skimajo’).

Torej, če se vsaj približno resno ukvarjaš s spletom, je nekaj treba vložiti. Cena gostovanja je skoraj neizogiben strošek, ga je pa mogoče z nekaj poizvedovanja malce znižati.

Vsekakor velja za gostovanje slovenske spletne strani skoraj vedno izbrati slovenskega ponudnika gostovanja, kajti gostovanja v tujini lahko prinašajo različne težave, med katerimi bom posebej omenil le oddaljenost računalnika, ki bo gostil naše datoteke. Če je tak računalnik fizično oddaljen od naših strank (recimo, da so iz Slovenije), se bo spletna stran počasneje odzivala in izgubljala v boju s hitrejšo konkurenco.

In ravno za to gre. Na spletu imamo vedno konkurenco. Hitrost nalaganja naše spletne strani in njena dostopnost sta le dve izmed meril, ki odločajo, ali bodo stranke našle nas ali koga drugega. Še veliko pomembnejše pa je ime spletnega naslova. Zato se moramo že na začetku vprašati, kaj pravzaprav ponujamo in kako naj se torej imenuje naše spletno mesto (da ne bo pomote, ločujem med spletnim mestom, npr. wwwPIKAspletnomestoPIKAcom in spletnimi stranmi, kot so na primer wwwPIKAspletnomestoPIKAcom/SPLETNASTRAN1, wwwPIKAspletnomestoPIKAcom/SPLETNASTRAN2 itd.).

O izbiri imena prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

En odgovor to “Koliko stane spletno gostovanje?”

  1. [...] besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Koliko stane spletna stran? Koliko stane spletno gostovanje? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !