Kako izbrati ime spletnega mesta (domene)?

Na kratko:  ime naj kar najbolj natančno opiše storitev, ki jo ponujate.

Na dolgo: tule se zakolje največ začetnikov na spletu. Ko ustanavljamo podjetje, običajno iščemo ime, ki bo zanimivo, duhovito, ki se bo ‘dobro slišalo’. Pri nas so še posebej zaželjena imena, ki zvenijo mednarodno in vsebujejo kakšen X (vendar ne treh!) …

Mislec, Rodin

Dobro premisli, dobro premisli!

No, kdor želi, da ga bodo našli iskalniki, naj vsekakor razmišlja o tem, kar bodo morebitne stranke tipkale in ne, ali se bo strankam mednarodno zveneče ime z X-i dobro slišalo. Pred kratkim sem imel zanimivo debato z gospodom, ki spada v kategorijo računalniških vsevedov. Izrekel je celo več zabavnih, a tokrat bom uporabil le eno. Da bodo nedolžni zaščiteni in tralala, bom spremenil imena in dejavnosti nastopajočih. Recimo, da je omenjeni gospod po poklicu vodovodar. Podjetje je v pomanjkanju idej imenoval kar po sebi (recimo mu Janez Novak) in svojem pivskem pajdašu: JNINPP d.n.o.

Ja, težko se zapiše, še težje izgovori in niti enega X-a jima ni uspelo vriniti. Tudi spletna stran jima ne prinaša željenega obiska, čeprav sta prva na prvi strani v Guglu!

“Ja, ampak za kakšno iskanje sta prva v Guglu?” sem naivno vprašal.

“Za JNINPP seveda,” je bil užaljen odgovor.

Žal mi ju je, ampak v iskalnike le malokdo vtipkava JNINPP. Dosti bolje bi bilo, če bi si za ime spletnega mesta izbrala VODOVODAR, VODOVODNE-INSTALACIJE, VODOINSTALATER ali kaj podobnega.

Pa si poglejmo, kaj pravi statistika:

VODOVODAR ima 1.000 iskanj na mesec,

VODOVODNE INSTALACIJE imajo 880 iskanj na mesec,

VODOINSTALATER ima 480 iskanj na mesec,

JNINPP ima 0 iskanj na mesec.

(Vsi podatki so resnični, brezplačno dostopni in prilagojeni za Slovenijo, več o njihovi rabi kasneje.)

Je registracija spletnega mesta z imenom JNINPP potemtakem smiselna? Zanju gotovo ne, smiselna bi bila le za podjetje, ki je že uveljavljeno, na primer znana trgovska mreža verjetno ne bo registrirala imena TRGOVINA, ampak kar svoje ime, v promocijo katerega je gotovo vložila lepe denarce, pa bodo to znali ceniti tudi iskalniki (posebej, če bo šel del promocije za spletno oglaševanje).

Pri odločitvi o imenu spletnega mesta torej najprej razmišljajte o tem, kar ponujate, oz. znate. Jaz na primer pišem besedila, zato imam vsaj v imenu bloga, če sem se že pri spletnem mestu uštel, zapisano pisanje besedil. Iskalniki bodo tako najlažje dojeli, kaj na tem spletnem mestu ponujam. Ime sicer ni edini dejavnik, ki odloča o uvrstitvi, a ima zagotovo izjemno velik vpliv.

Bom povedal kar resničen primer. Majhna založba,ki ponuja slikanice in knjige za otroke, se želi v iskalnikih uvrstiti visoko za besedo PRAVLJICE. Po več mesecih dela s pisanjem podpornih besedil, izmenjavo povezav in različnimi vrstami optimizacije se je v Guglu prebila na 19. mesto. Ker je bila prej okrog stotega, se morda sliši v redu, a 19. mesto v Sloveniji ni ravno vredno težkih denarcev, kajti beseda ima dokaj malo iskanj, med temi pa je precej več firbcev kot kupcev. In še med kupci jih ni veliko, ki bi bili pripravljeni za knjigo s pravljicami odšteti več kot deset evrov.

Potem je založba kupila domeno z imenom PRAVLJICE, v postavitev katere je vložila le nekaj minut dela (s stare spletne strani je prenesla en članek in sliko), pa se je že prvi teden znašla na 18. mestu!

Velja torej odšteti tistih nekaj evrov na leto za besedo, ki bo prinesla obisk, ali vlagati stotine ur dela za enak ali celo slabši rezultat?

No, boste sedaj vprašali, katera založba pa ponuja pravljice, ali vas bolj zanima, koliko stane registracija imena spletnega mesta (spletne domene)?

O ceni imena domene prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

2 odgovorov to “Kako izbrati ime spletnega mesta (domene)?”

  1. [...] da te najdejo na spletu « Prednosti in slabosti brezplačnega spletnega gostovanja Kako izbrati ime spletnega mesta (domene)? [...]

  2. [...] Izberemo primerno ime domene. Takoimenovani exact match domain name že nekaj časa ni več v modi, a v nekaterih primerih morda [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !