Koliko stane domena (ime spletnega mesta)?

Na kratko:  okrog deset evrov letno.

Na dolgo: med nič in nekaj tisoč evri.

Cena? Malenkost!

Cena? Malenkost!

Tole zahteva nekaj pojasnjevanja. Cena imena domene (na primer: zeloradimamcokoladoPIKAcom) je odvisna predvsem od dveh dejavnikov.

Najprej od tega, kje kupujete. Nekateri ponudniki so cenejši od ostalih, včasih zato, ker imajo nižje stroške poslovanja (na primer nimajo poslovalnic v tako dragi deželi kot je naša), drugič zato, ker je kakovost njihovih storitev nižja. Sam sem tovrstne nakupe opravljal le pri nas in lahko rečem, da so potekali brez zapletov, cene pa se od ponudnika do ponudnika ZELO razlikujejo.

Drugi pomemben dejavnik, ki vpliva na ceno, je končnica imena (torej tisto, kar piše za piko, na primer .COM ali .SI ali .NET ali kaj takega). Nekatere končnice so seveda dražje od ostalih, spet odvisno predvsem od ponudbe in povpraševanja. Domene s končnico SI so na primer na voljo za približno 17 evrov letno, s končnico COM pa za 12 evrov letno. Pet evrov se res ne sliši veliko, a se pri registraciji petih domen za pet let sešteje v 125 evrov, kar marsikomu na začetku poti predstavlja omembe vreden denar. Ja, če že registrirate toliko domen naenkrat, nikar ne pozabite zahtevati popusta. Soliden ponudnik vam ga bo dal.

No, še en dejavnik je, o katerem na srečo večini ni treba posebej razglabljati. To so tako imenovane premium besede. Če ugotovite, da ljudje v iskalnike pogosto tipkajo določeno besedo, se splača nekoliko globlje seči vžep, da bi jo dobili v svojo last. Pred nekaj leti je tako za milijonček zelenih lastnika zamenjala znana angleška beseda, ki se začne na S in konča na X in ima vmes le eno še črko. Prvi lastnik jo je kupil za enako ceno, kot so na voljo ostale domene z isto končnico (v tem primeru je bil to najbolj priljubljeni .COM), ostali pa so mu zanjo plačali več, saj jo vendarle vsak dan v iskalnike vnese toliko in toliko milijonov ljudi. Spomnim se primera, ko je nekdo priznal, da je za besedo MONEY (mislim, da s končnico .INFO) plačal 20 tisoč dolarjev, a zdaj ve, da jo je preplačal.

Nakup domene je torej resen in odgovoren posel. Toda če ne dobite natanko tiste besede, oziroma besedne zveze, ki jo želite, brez panike, pač poskusite najti čim bolj podobno. Se pravi, če je zeloradimamcokoladoPIKAcom že zasedena, je morda na voljo obozujemcokoladoPIKAcom ali zelozeloradimamcokoladoPIKAcom in nikar ne pozabite preizkusiti še različnih končnic, kot so .ORG, .NET, .SI in tako naprej).

Obstajajo tudi končnice domen, ki so iz promocijskih in podobnih razlogov brezplačne. Preizkusil sem jih več (kdor me pozna, dobro ve, da sem zelo varčen), a jih lahko priporočim le za eksperimentiranje, nikakor ne za resno delo. Prepogosto se zgodi, da so s takšnimi končnicami povezane težave (domena je več ur dnevno nedostopna, ponudnik namvsiljivopredvaja oglase, stran s takšno končnico se počasi naloži, če jo uporabimo za preusmeritev, bo enkrat usmerjala na glavno spletno stran, drugič na podstran …), ali nam jo upravljalec pod kakšno neumno pretvezo preprosto odvzame in nam ponudi, da jo lahko dobimo nazaj le, če sežemo globoko v žep. Torej: za hec jih mirno uporabite, za resno delo nikar.

Ker sem se že toliko razpisal o končnicah domen, moram povedati še, v čem  je pravzaprav razlika med .COM, .SI, .NET, .ORG in tako naprej. O izbiri končnice spletnega naslova naslednjič.

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

En odgovor to “Koliko stane domena (ime spletnega mesta)?”

  1. [...] za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Koliko stane spletno gostovanje? Koliko stane domena (ime spletnega mesta)? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !