Kakšna naj bo vsebina spletne strani?

Na kratko: izvirna, kakovostna in informativna.

Na dolgo: iskalniki iščejo vsebino, zato se zdi logično, da bodo pri sestavljanu lestvice dajali poudarek vsebini, ne pa imenu spletnega naslova ali kakšnim drugim dejavnikom. Ljudje, ki najbolje poznajo delovanje iskalnikov (pišejo namreč njihove algoritme), nenehno poudarjajo, da hočejo vsebino. Vsebina je glavna!

Kako pomembna je vsebina spletne strani?

Kako pomembna je vsebina spletne strani?

Po mojem skromnem mnenju je to največja laž, ki jo lahko sliši lastnik spletne strani. Iskalniki seveda poskušajo na različne načine razvrščati spletne strani in iskalcem na vrhu lestvice resnično ponuditi najboljše od najboljšega. A v praksi je vsebina sicer pomembna, vendar še zdaleč ne najpomembnejša.

Da, drži, vsebina naj bo izvirna (brati isto informacijo na stotinah strani je pač nesmiselno), kakovostna (slabe seveda nihče ne bo bral) in informativna (iskalec je na spletno stran prišel zato, ker je iskal informacije, torej je edino prav, da jih tudi dobi). Težava je v tem, da znajo iskalniki le računati in bore malo misliti. Zato so razvili zapleten sistem za razvrščanje strani, kjer namesto pameti (nimajo, žal) uporabljajo bolj ali manj zapletene logične operatorje. Ali po domače: računajo.

Kako bo na primer iskalnik naredil lestvico za iskanje besede “pravljice”?

V svojih indeksih (povzetkih strani, ki jih delajo kratki programčki, ki nenehno brkljajo po spletu in iščejo novitete) bo:

- poiskal spletne naslove, ki vsebujo besedo “pravljice” in besede, ki se iskalniku zdijo sorodne iskani besedi (v našem primeru bi bile to morda pripovedke, basni, otroci, pravljica, pa tudi risanke, risanka in še kaj)

- poiskal bo tudi strani, kjer je beseda “pravljice” omenjena v naslovu besedila in/ali na začetku besedila, saj sklepa, da besedilo, ki govori o pravljicah, že na samem začetku uporablja to besedo (adijo, umetniška svoboda)

- preveril bo, katere spletne povezave kažejo na kandidatke v začasnem seznamu, ki ga je iskalnik napravil po zgornjih kriterijih in ocenil kakovost teh povezav (o kakovosti povezav v enem prihodnjih zapisov)

Iz razpoložljivih podatkov (kriterijev je sicer prek 200, a našteti trije so nedvomno najpomembnejši) bo sestavil lestvico. Na najvišja mesta bo postavil spletne strani, ki so po mnenju iskalnika zbrale največ točk in ne tistih, ki imajo najboljšo vsebino (ta pride v poštev le v drugem koraku).

Navsezadnje: kaj pa je najboljša vsebina, če uporabnik vtipka le “pravljice”? Ga zanima teorija pravljice, ali bi rad kupil knjigo s pravljicami? Bi morda rad prebral obnovo kakšne pravljice na spletu? Ali pa le obuja spomine na uvrstitve slovenske nogometne reprezentance na zaključne turnirje svetovnih prvenstev?

Tako bo rezultat iskanja vedno nek kompromis med omejenimi sposobnostmi iskalnikov (vsebine ne razumejo, znajo le računati: preštevati povezave, iskati zaporedja znakov, ki jih prepoznajo kot ključne besede, računati gostoto ključnih besed …) in nemarnostjo iskalcev, ki pogosto niti sami ne vedo, kaj pravzaprav iščejo.

Toda vsebina vendarle je pomembna. Bralec, ki bo naletel na kakovostno spletno stran z informacijami, ki jih je iskal, se bo na takšno stran zelo verjetno še kdaj vrnil. Morda jo bo vpisal v svoj seznam priljubljenih strani, morda bo celo s svoje spletne strani, bloga, foruma, na katerem sodeluje, postavil povezavo na najdeno spletno stran … V tem je osnovna ideja – dajte končnemu uporabniku (človek, ne iskalnik) izvirno, kakovostno in informativno branje, pa boste zahvaljujoč pogostim obiskom in povečevanju spletnih povezav postopno napredovali na lestvicah in končno tudi pristali na vrhu.

Težava je v tem, da večina med nami nima petsto let časa za takšno pot po lestvicah iskalnikov navzgor. Zato si zapomnimo, da za uspeh na spletu potrebujemo vsaj troje:

1. dober spletni naslov, po možnosti z besedo, ki jo ljudje vtipkavajo zato, da bi dobili konkreten rezultat (na primer obnove pravljic)

2. dobro vsebino po mnenju iskalnikov IN ljudi (če se zdi dobra le ljudem, ne zadošča, saj jim iskalniki vsebine, ki iskalnikom ni všeč, ne bodo ponudili na lestici)

3. dobre spletne povezave (obljubil sem že, da o tem v eni prihodnjih objav).

Ker sem prvo točko že obdelal, bom prihodnjič malo več povedal o tem, kakšna vsebina se zdi dobra iskalnikom, oziroma kako narediti, da jim bo všecč.

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

En odgovor to “Kakšna naj bo vsebina spletne strani?”

  1. [...] Kako narediš, da te najdejo na spletu « Koliko stane domena (ime spletnega mesta)? Kakšna naj bo vsebina spletne strani? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !