Kakšno vsebino hočejo iskalniki?

Na kratko: s ključnimi besedami na pravih mestih.

Na dolgo: najprej moram razložiti, kaj so ključne besede in kaj so prava mesta.

Povečevalno steklo

Povečevalno steklo

Iskalniki delujejo tako, da po spletu posiljajo svoje izvidnike, ki imajo različna zveneča imena po zgledu znanstveno fantastičnih filmov.  Ko izvidnik naleti na novo spletno stran, jo na hitro preleti in poskuša uganiti, o čem stran piše. Ugiba pa tako, da prebere naslov, prvi odstavek, si ogleda odebeljeno, ležeče in podčrtano besedilo, morebitne podnaslove, mednaslove, tage (tag je zadevica, ki jo najdemo pri strani vakega bloga, vendar je niti približno ne uporablja vsak bloger – sam si je kriv), morda še zadnji odstavek in seveda morebitne povezave s strani, ki jo pregleduje na druge spletne strani.

Glede na besede, ki jih bo iskalnik našel na zgoraj naštetih mestih (recimo jim ključne besede), bo sklepal o vsebini spletne strani. Če torej pišemo o jabolkih, torej nikakor ne duhovičimo takole:

Eno na dan prežene …

Da, ta slastni, rdeči, rumeni ali zeleni plod, po katerem je tako nespametno segala Sneguljčica …,

ker bodo iskalniki sklepali, da pišemo o odvajalih (beseda ‘prežene’ v naslovu) ali pravljicah (beseda Sneguljčica v prvem stavku).

Zdrav človek s približno povprečno razgledanostjo bo sicer dojel asociacije na jabolka, a iskalnik mu takšnega besedila ob vtipkani besedi ‘jabolka’ seveda ne bo nikoli ponudil. Imetnik spletne strani bi veliko bolje storil, če bi zapisal:

Jabolko na dan prežene zdravnika stran

Da, jabolka, naj bodo rdeča, rumena ali zelena, slovijo po zdravilnih lastnostih, ki jih hvalijo že od nekdaj.

Saj ni težko, ne?

Mimogrede, če bi se lotili pisanja o jabolkih na zgornji način in bi vam profesionalec popravil besedilo na spodnjo obliko, bi morali že kar pošteno seči v žep.

No, potem je, jasno, dobro jabolka omeniti še v kakšnem mednaslovu, na primer:

Izvor jabolk

in

Zakaj so jabolka tako priljubljena?

in seveda v samem besedilu, kjer pa ni pametno pretiravati, ker so iskalniki včasih preobčutljivi na prepogosto pojavljanje določenih besed in lahko članek, v katerem je vsaka druga beseda jabolko, preprosto izločijo v takoimenovani peskovnik (v iskalniškem žargonu se tako imenuje prostor za spletne naslove, ki ne pridejo na seznam zadetkov, ker so osumljeni goljufanja).

Zdaj sem povedal polovico rešitve za uspeh pri iskalnikih (kam postaviti ključno besedo ali besedno zvezo), na mestu pa je seveda vprašanje, ali je beseda jabolka (pa s tem ne mislim na podjetje Apple)  sploh vredna, da jo poskušamo postaviti na vrh zadetkov v iskalnikih. Če se ukvarjamo s prodajo jabolk, je to vsekakor smiselno poskusiti tudi prek spleta, a morda ni vredno vložiti prav veliko truda (beri časa in/ali denarja), ker to besedo išče le malo ljudi.

Tako pridemo do prvega resnega preizkusa. Koliko ljudi sploh išče določeno besedo ali besedno zvezo na spletu?

To lahko na srečo preverimo brezplačno. O pregledovanju ključnih besed naslednjič.

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

En odgovor to “Kakšno vsebino hočejo iskalniki?”

  1. [...] za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Katero končnico domene izbrati? Kakšno vsebino hočejo iskalniki? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !