Kako ugotoviti, kaj iščejo drugi?

Na kratko: Z Guglovim Adwords.

Na dolgo: Obstaja kopica orodij, med katerimi strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani največkrat prisegajo na Market Samuraja, a za začetnika je po mojem Guglov Adwords celo primernejši (priznam, Market Samuraja nisem nikoli povsem zaštekal, mogoče bi mu moral nameniti več kot pol ure časa, ampak raziskovanje ključnih besed me ni nikoli zares zanimalo, poleg tega je Market Samuraj plačljiv program).

Najprej naredimo nekaj osnovnih poskusov!

Najprej naredimo nekaj osnovnih poskusov!

Uspeh na spletu se praviloma začne z raziskavo ključnih besed. Brez tega le zapravljamo čas. To je žalostno dejstvo, s katerim se moram kot pisec besedil sprijazniti tudi sam. Tudi če si, na primer, največji strokovnjak za vzgojo otrok na svetu, pa v iskalnike nihče ne tipka te besedne zveze, te na spletu enostavno ni.

Če imamo željo svoje znanje s področja vzgoje promovirati s spletno stranjo, moramo seveda napisati vsaj nekaj člankov s področja vzgoje otrok. A še prej je smiselno preveriti, ali bomo za svoja besedila sploh imeli kaj publike. Zato obiščimo:

Adwords

in si oglejmo, kako in kaj.

Najprej nas bo vsemogočni G preusmeril na drugo spletno stran, kjer nam bo diskretno ponudil možnost oglaševanja. Ja, kot sem že rekel, prej ali slej se izkaže, da vsak med nami kaj prodaja. Prezrimo ponujeno možnost v okvirčku in izberimo možnost, kjer piše takole:

Izberite predloge za ključne besede

Izrisalo se bo več okvirčkov, glavni je seveda tisti, v katerega vtipkamo besede ali besedne zveze, ki nas zanimajo. Ko na primer vtipkamo:

vzgoja otrok

šolanje

nasveti za učenje

smo opravili polovico dela.

Gugl nam bo ponudil še kopico dodatnih možnosti, če se registriramo. To pomeni, da potrebujemo Guglov račun, za katerega je že nekaj časa treba dati številko mobilnika, v zameno pa bomo, tako ali drugače, deležni takoimenovanih reklam po naši meri (iskalniki si zapisujejo naše brskalne navade in nam ponujajo tisto, kar se jim zdi, da bi nas zanimalo in bi jim ob morebitnem kliku prineslo nekaj centov provizije). Začetnik vsega tega res ne potrebuje, zato registracija ni potrebna.

Paziti moramo še, da izberemo jezik (seveda nas zanimajo iskanja v slovenskem jeziku, Američan ali Kitajec verjetno zelo poredko vtipkava zgoraj zapisane besede) in valuto (sem že omenil, da gre na spletu predvsem za denar?), če želimo, pa lahko dodamo še besede ali besedne zveze, ki naj se pojavljajo v zvezi z vašim izborom ali pa taiste besede ali zveze izključimo (morda bi na primer radi izključili besedno zvezo šolanje psov), ampak to je že za napredne uporabnike in se na začetku s tem ni treba obremenjevati.

Izberemo lahko tudi spletno stran, a tudi to za začetnika ni potrebno.

Moramo pa vtipkati besede, ki se izrišejo v pravokotniku pod vašim izborom. Na tak način se Gugle zaščiti pred roboti, ki imajo (zaenkrat) slabše vizualne sposobnosti od ljudi (a lahko zelo zelo hitro tipkajo in bi lahko storitev Adwords zlorabljali).

Poglejmo:

vzgoja otrok 1.000 iskanj na mesec

šolanje 3.600 iskanj na mesec

nasveti za učenje 76 iskanj na mesec (res, kdo pa se še uči, ko dandanes vse dosežeš s pravimi zvezami?)

Se pravi, da bi bilo verjetno smiselno napisati članek ali dva v zvezi z vzgojo otrok in še nekaj takoimenovanih podpornih člankov o šolanju, ki bi privabili dodatno publiko. Seveda je ta zaključek zelo hiter in amaterski, a glede na ocenjeno konkurenco (slaba) si upam trditi, da vsak za silo spreten pisec besedil lahko napiše dovolj materiala za postavitev strani, ki bi se posvečala vzgoji otrok, v nekaj dneh, in takšna stran lahko brez dodatnega plačanega oglaševanja pride na prvo stran v Guglu v manj kot treh mesecih.

Drugo vprašanje je, ali to zadošča za preživetje. Tisoč iskanj na mesec ni ravno bogvekaj in med iskalci je večina takih, ki bi radi le kak brezplačen nasvet na hitro. Če bi radi prodali svojo storitev (na primer predavanja o sodobnih vzgojnih prijemih), bomo morda tudi po uvrstitvi na pvo stran iskalnikov bolj tanko piskali.

Zato se vprašajmo, če ne bi morda publiki ponudili česa, kar zares išče.

Na primer:

zmenkarije (18.100 iskanj)

pobarvanke (22.200 iskanj)

igrice (16.600.000 iskanj)

Ha? Kakšna vzgoja otrok, lepo prosim?

No, če se vrnemo k naši osnovni dejavnosti, ki je morda vseeno povezana z vzgojo otrok, potem lahko Adwords zapustimo že prej in se posvetimo pisanju besedil, ki bodo privabila potencialne stranke. Kaj in kako pisati, da dosežemo dobre rezultate, naslednjič.

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,

4 odgovorov to “Kako ugotoviti, kaj iščejo drugi?”

  1. [...] za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Kakšna naj bo vsebina spletne strani? Kako ugotoviti, kaj iščejo drugi? [...]

  2. Marjan komentira:

    Kaj pa narediš, če ti Adwords za tvojo ključno besedo napiše, da je konkurenca zelo močna?

  3. pisanjebesedil komentira:

    Naceloma ni nobena tako mocna, da je ne bi mogli premagati, a je pac za to treba vloziti vec casa, znanja, morda tudi denarja. Vsekakor je vedno dobro pogledati, kdo pravzaprav predstavlja to mocno konkurenco in zakaj je na prvem mestu (prvih mestih). Potem je logicen korak poskus izboljsanja dosezkov konkurence. O tem bom govoril v eni prihodnjih objav. Lepo povabljen.

  4. [...] Raziščemo ključne besede, ki bi nam lahko prinesle stranke. Pri raziskovanju mislim na resno delo, ne pet minut pred Guglovim [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !