Kaj in kako pisati za dobre rezultate v iskalnikih?

Na kratko: En glavni članek s ključnimi informacijami in čim več podpornih člankov, ki bralce usmerjajo na glavni članek.

Na dolgo: Tole bo treba malo podrobneje razložiti.

Glavno in podporna besedila

Glavno in podporna besedila

Glavno besedilo je tisto, ki bi ga najraje pokazali svojim strankam. Če ponujate neko storitev, kot je popravljanje gospodinjskih aparatov, je to stran, kjer piše, kaj ponujate in kako je mogoče priti do vas (po telefonu, elektronski pošti, morda tudi po cesti). V spletnem žargonu se takšna stran imenuje landing page ali money page.

Odvisno od zasnove spletnega mesta je to lahko zgolj vizitka, kot sem omenil v primeru popravljalca gospodinjskih aparatov, morda osnovni naslov (kot je na primer naslov časopisnega ali sorodnega spletnega portala, ki na svojo prvo stran prilepi najudarnejše naslove za vsak dan posebej), lahko pa je to spletna trgovinica, ki je le del večjega informacijskega sistema.

Nič manj niso pomembne podporne strani. Če na primer naša glavna stran vabi ljubitelje pravljic, jo bomo najbrž naslovili kar s pravljice (na mesec to besedo v iskalnike vnesejo 18 tisočkrat). Toda radi bi privabili tudi ljudi, ki jih zanimajo sorodne literarne zvrsti, kot so basni (tisoč iskanj), pripovedke (tri tisoč iskanj), ne nazadnje Pepelka (skoraj štiri tisoč iskanj na mesec). Tako si število morebitnih obiskovalcev močno povečamo, a še vedno ostanemo usmerjeni na našo ključno besedo.

Na glavni strani naj bo ključna beseda zapisana vsaj v prvi in zadnji vrstici besedila, zapisana pa naj bo tudi v podpornih straneh, da bodo imeli bralci možnost s podporne strani preskočiti na glavno, in da bodo iskalniki hitreje dojeli, kaj obiskovalcem pravzaprav ponujamo. S ponavljanjem ključnih besed nikar ne pretiravajmo, ker to ni prijazno človeškim bralcem, robotom pa se tudi hitro zazdi sumljivo.

Koliko podpornih člankov pravzaprav potrebujemo? Čim več je namreč zelo raztegljiv pojem in neke zdrave omejitve so seveda dobrodošle. Mojstri, ki živijo od klikanja na oglase, kar je omembe vreden prihodek le za najbolje uvrščene v iskalnikih, pravijo, da potrebujemo vsaj pet podpornih strani. Če pa jih je več, toliko bolje.

Vendar je to šele začetek. Recimo, da znamo iskalnikom dopovedati, o čem govori naša spletna stran. Naslednje pomembno vprašanje, ki ga lahko postavimo, je, kako iskalnikom dopovedati, da je naša stran boljša od drugih, ki tekmujejo z nami. Prvi je namreč lahko le eden.

Kako torej priti na vrh rezultatov iskanj za določeno besedo ali besedno zvezo? O tem prihodnjič.

 • Share/Bookmark

Tags: , , ,

5 odgovorov to “Kaj in kako pisati za dobre rezultate v iskalnikih?”

 1. [...] za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Kakšno vsebino hočejo iskalniki? Kaj in kako pisati za dobre rezultate v iskalnikih? [...]

 2. DjJuvan komentira:

  In še en moj pro-tip. Poskrbi tudi za delujoče povezave na straneh, ki jih želiš visoko uvrstiti na iskalnikih. Kajti, povezava do zgodbice o Maši ne deluje ;)

  PS: Če bi uporabljali wordpress, bi vam priporočal plugin “Broken Link Checker” za preverjanje (ne)delujočih povezav.

  LP

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ 822583448 ni bil veljaven.

 3. pisanjebesedil komentira:

  Hvala za tip. Ja, s povezavami je vcasih res kriz, o povezavah bom se pisal. Pred nekaj meseci smo izgubili s trudom zgrajeni page rank zaradi sesutja baze v natanko napacnem trenutku. Zal wordpress za nase strani s clanki zaenkrat ne pride v postev in ostajamo pri joomli (another pro-tip: blame it on the webmaster:)). Mi pa ni jasno, kateri link ne deluje? (Meni je deloval, uporabljam mozillo in opero, smo pa imeli tezave z dostopom prek blackberryja in obcasno z internet explorerjem).

  Sicer se mi zdi uvrstitev na 13. mesto za stiri mesece staro stran brez enega samega backlinka kar solidna …

  In se eno opazanje. Guglov nasvet za pregledovanje linkov osebno uvrscam med enega njihovih stevilnih zavajajocih napotkov. Najboljsa stran o pravljicah na svetu (po mojem mnenju in tu se z Guglom skoraj strinjava) ima po hitrem rocnem pregledu vsaj 25 odstotkov linkov nedelujocih. Seveda pa se strinjam, da na obiskovalce to naredi milo receno slampast vtis.

  Se enkrat hvala za komentar, se kaksen bo vedno dobrodosel (in linki so dofollow;))

  P. S. Nasel nedelujoc link, zdaj je to urejeno:)

 4. Aleksander komentira:

  Zelo lepo napisan članek.

 5. pisanjebesedil komentira:

  Hvala, s pisanjem besedil se preživljam …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !