Kako iskalniki ocenijo, da je ena stran boljša od druge?

Na kratko: po številu in kakovosti povezav na določeno stran.

Na dolgo: spet se bom moral razgovoriti.

Spletne povezave

Spletne povezave

Že večkrat sem omenil, da iskalniki nimajo prav veliko pameti, znajo pa zato kar dobro računati. V prejšnjih objavah sem tudi opisal, da moramo iskalnikom čim bolj jasno dopovedati, o čem pripoveduje naša spletna stran.

Recimo, da nam uspe. Iskalniki nekako vedo, da pripovedujemo o pisanju besedil. Toda iskalniki tudi vedo, da o pisanju besedil pripoveduje približno 308 tisoč strani na spletu. (Tale, ki jo pravkar berete, je za besedno zvezo pisanje besedil trenutno okrog petnajstega mesta, kar je glede na konkurenco odličen rezultat, vendar še vedno spada v kategorijo spletnih poražencev.)

Kako iskalniki sestavijo lestvico zadetkov? Katere strani naj uvrstijo na vrh?

Za odločitev uporabijo zapleten algoritem, s katerim ocenjujejo kakovost strani. Kriterijev za kakovost strani je več, vsekakor precej več kot sto, zelo verjetno je, da na svetu ni niti enega človeka, ki bi znal natanko pojasniti vse podrobnosti algoritma iskanja, saj se pomen vsakega posameznega kriterija nenehno spreminja, a za osnovno razumevanje bo dovolj, če pojasnimo le dva: število povezav, ki kažejo na določeno stran v povezavi z iskalnim pojmom (v našem primeru pisanje besedil) in kakovost povezav.

Seveda je jasno, da si spletna stran, o kateri druge strani pravijo, da pripoveduje o pisanju besedil, zasluži višjo uvrstitev od strani, o kateri nobena druga stran ne pravi, da se ukvarja s pisanjem besedil. Lahko bi rekli, da ima neka stran veliko glasov, druga pa niti enega. Zmagovalec je jasen.

Bolj zapletena je druga situacija.

Kaj, če za dve strani ‘glasuje’ enako ali vsaj približno enako število spletnih strani? Če ima, na primer ena dvesto glasov in druga sto devetdeset? Bo tista z dvesto glasovi vedno premagala tisto s sto devetdesetimi? Čeprav ustvarjalci iskalnikov nenehno poudarjajo, da na spletu velja demokracija, niso vsi glasovi vredni enako. Konec koncev morda kdo goljufa in glasuje kar sam zase (kot sem malo višje storil tudi sam).

Če ima neka spletna stran glasove zelo pomembnih strani, druga pa glasove nepomembnih, se lahko zgodi, da bo za isti pojem neka stran z le nekaj kakovostnimi (ali če hočete, bolj zaupanja vrednimi) glasovi premagala drugo stran, ki ima sicer precej več glasov, a jih iskalniki ocenjujejo za manj vredne.

Se pravi, da imamo na spletu strani, ki jih iskalniki ocenjujejo kot več ali manj vredne!

Katere spletne strani pa so na primer po mnenju Gugla bolj in katere manj zaupanja vredne? O tem seveda prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

En odgovor to “Kako iskalniki ocenijo, da je ena stran boljša od druge?”

  1. [...] Eden je optimizirano besedilo (besedilo, ki ga boti dobro razumejo), drugi pa so še vedno linki (povezave, ki jih določena objava ‘prisluži’ z drugih spletnih [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !