Katerim spletnim stranem lahko zaupamo bolj in katerim manj?

Na kratko: višji PageRank imajo, bolj jih iskalniki cenijo.

Na dolgo: seveda moram povedati, kaj je PageRank. Ne bom se spuščal v nekoliko megleno teorijo, za osnovno razumevanje ta namreč niti ni potrebna.

PageRank

PageRank

PageRank je ocena zaupanja (avtoritete), ki jo iskalnik, kot je Gugl, podeli vsaki spletni strani. Morda kdo po imenu sklepa, da je povezana kar s spletnimi stranmi (stran v angleščini prevedemo kot page), vendar je ocena dobila ime po Larryju Pageu, soustanovitelju Gugla in izumitelju algoritma, ki ocenjuje koliko zaupanja lahko iskalnik pokaže do vsake posamezne strani na spletu.

Na spletu je namreč že od samih začetkov ogromno strani, ki poskušajo tako ali drugače ogoljufati svoje obiskovalce. Gotovo se je že vsakemu zgodilo, da je iskal nekaj, našel stran, kjer je bila obljubljena prav ta informacija, a nato odprl nekaj povsem tretjega, od koder so začele siliti agresivne reklame, nagice in življenjske poslovne priložnosti. V hujših primerih prileti še kak virus, ki sesuje disk ali črv, ki nam poskuša ukrasti številko bančne kartice s pripadajočim geslom …

No, iskalniki si želijo svojim uporabnikom ponuditi čim manj tovrstnih izkušenj, zato vsaki spletni strani dajo oceno: PageRank. Ta ocena je številčna in se giblje od najnižje 0 do najvišje 10. Oceno deset ima v vsakem trenutku le peščica spletnih strani na svetu, ob zadnji posodobitvi PageRankov je Gugl celo sam sebi vzel desetico in jo znižal na devet, kar je storil tudi s Fejsbukom.

Ocenjevalna skala je logaritemska, kar pomeni, da je PageRank 4 nekajkrat bolj zaupanja vreden kot PageRank 3 in nekajkrat manj kot PageRank 5. Ker je algoritem izračunavanja skrivnost, nihče ne ve, koliko PageRankov 3 premaga PageRank 4, a spletni mojstri so naredili kopico eksperimentov in se nekako strinjajo, da je razmerje približno 18 : 1. Kar pa niti ni pomembno, ker nobena stran nima ocene natančno 3 ali 4, pri objavah so na voljo le celoštevilčni približki, tako da je lahko teoretično trojka le desetinko odstotka šibkejša od štirice … Bom raje nehal!

Ali bo spletna stran z višjim PageRankom na lestvici vedno premagala stran z nižjim?

O tem prihodnjič …

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,

3 odgovorov to “Katerim spletnim stranem lahko zaupamo bolj in katerim manj?”

  1. Vanja komentira:

    Sklepam, da je page rank 10 najboljši. A ga kdo sploh ima?

  2. pisanjebesedil komentira:

    Ja, se tudi sam sprasujem, od nekdanjih desetic se trenutno spomnim samo usa.gov, uradne strani ameriške vlade. Celo Adobova stran, s katere je mogoče naložiti njihovega Readerja, je ostala brez desetice, verjetno je to posledica prenavljanja strani, ker povezav, ki gredo gotovo v milijone, jim zagotovo ne manjka.

  3. [...] Kaj je avtoriteta strani, je seveda težko razložiti, a poenostavljeno gledano, jo je mogoče predstaviti kar s PageRankom. Saj še veste, kaj je PageRank? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !