Bo spletna stran z višjim ugledom (avtoriteto) vedno zmagala?

Na kratko: ne, ker to ni edini kriterij.

Na dolgo: vprašajmo se, zakaj je potem PageRank sploh pomemben?

Kdo ima visji PageRank?

Kdo ima višji PageRank?

Ker si spletni mojstri želijo, da bi njihove strani pridobile čim več povezav s strani z visokim PageRankom. Tako bodo namreč njihove strani v očeh iskalnikov boljše, saj zanje ‘glasujejo’ strani z visokim ugledom (visoko avtoriteto).

Na spletu cveti živahna trgovina s povezavami z visokimi PageRanki, ki je sicer prepovedana (v podrobnosti se ne bom spuščal), kot zanimivost lahko povem, da se cene gibljejo od nekaj dolarjev za kopico povezav s PageRankom od 1 do 3 za neomejen čas (na spletu je to zelo ohlapen pojem), pa do nekaj tisoč dolarjev na mesec za povezave s PageRankom 9.

Na veliko žalost imetnikov spletnih strani se takšne trgovine pogosto zelo hitro končajo in sledijo hude kazni (na primer izključitev spletnih strani s seznamov na iskalnikih).

Kar pa bi morali vedeti vsi imetniki in upravljalci spletnih strani, vključno z blogerji, povzemam tule:

1. Prizadevati si moramo k čim višjemu PageRanku.

2. Pridobivati moramo povezave s strani s čim višjim PageRankom.

3. Paziti moramo, na kakšne strani usmerjamo povezave s svojih strani.

Zdaj verjetno bralce zanima, kakšne PageRanke imajo njihove strani ali blogi. To je mogoče brezplačno preveriti na primer tule.

Toda pozor: razkril bom še eno malenkost, ob kateri pogrne vsaj tri četrtine takoimenovanih spletnih mojstrov.

PageRank ima vsaka stran posebej.

Primer: Osnovna stran blogPIKAsiolPIKAnet ima tako na primer PageRank 6, vendar ima tale moj blog, ki na tem naslovu gostuje, le PageRank 0 (blog je še mlad in ta ocena doleti vse začetnike), objava, ki jo pravkar berete (no, velja približno do konca decembra 2011),  pa je še popolnoma brez PageRanka, saj je iskalniki niso še niti indeksirali (in se jim glede na avtoriteto 0 s tem ne bo mudilo, medtem ko bi ob avtoriteti 7 pritekli v nekaj minutah po objavi).

Če bi vam torej poskušal prodati povezavo s tega bloga za 50 dolarjev, kolikor na črnem trgu zahtevajo za povezavo s PageRankom 6, bi vas zelo grdo ogoljufal.

Medklic: Nedavno sem naletel ravno na en takšen primer, ko je imetnik naslova s PageRankom 4 proti plačilu ponujal možnost objave gostujočega članka s poljubno povezavo. Zaradi organizacije njegovega spletnega mesta gostujoči članek ne bi imel vrednosti PageRanka višje od 2, kar je seveda nepoštena kupčija, se mi pa zdi, tudi po obupni slovnici, ki jo je mladenič pokazal, da o PageRanku niti sam ni imel veliko pojma, kar je pri ljudeh, ki so pripravljeni kupčevati z ugledom, prej pravilo kot izjema.

Kdor je zadržal pozornost do konca te objave, se bo verjetno vprašal: kako pa si popravim PageRank in s tem ugled v očeh iskalnikov?

O tem prihodnjič!

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !