Kako si popravimo ugled v očeh iskalnikov?

Na kratko: na naš spletni naslov mora kazati (se povezovati, v žargonu linkati) čim več spletnih povezav z visokim ugledom (PageRankom).

Na dolgo: iskalniki algoritma za izračun PageRanka ne povedo. Razlog je preprost, ljudje bi to prevečkrat zlorabljali. Zato bom navedel nekaj ugibanj, podprtih s številnimi poskusi in ščepcem črne magije.

PageRank

Hočem višji PageRank! Hočem višji PageRank!

Ko se z vprašanji, povezanimi s PageRankomobrnemo na Google, dobimo odgovor, naj se ne ubadamo s PageRankom. Spletne strani so namenjene ljudem, ne iskalnim algoritmom. Se pravi, naj se posvetimo zanimivi, izvirni in koristni vsebini.

Potem, če ravno naletimo na razpoloženega govorca, še nekaj zamomlja o stalnem posodabljanju in povezovanju  naše strani na druge, ki naj bodo tudi kakovostne (beri: že imajo visok PageRank, ampak tega ne bodo priznali za noben denar), pa o pridobivanju povezav z naslovov, ki so smiselno povezani s tematiko, ki jo predstavljamo sami.

Po tej logiki bi moral biti ta blog izviren (kar absoultno drži), se povezovati s spletnimi stranmi in forumi, ki se ukvarjajo s pisanjem in optimizacijo (občasno tudi drži) in seveda bi lahko tudi poprosil kakšnega prijatelja, da mi podari povezavo s svoje strani, če je ta vsaj malo povezana s tematiko, ki jo predstavljam (kar je pri nas presenetljivo težko, smo pač narod individualcev in nam je ekipno delo prej izjema kot pravilo).

No, sam sem opravil več ekperimentov in lahko predstavim vsaj enega. Ena mojih spletnih strani je za ključno besedo brez ene same povezave od zunaj kotirala na drugi strani v Guglu. Potem sem slučajno opazil, da ima prijatelj na svojem profilu PageRank 5 (to je odličen PageRank, ki ga med blogerji v Sloveniji, ne glede na platformo, kljub izvirnosti vsebine, nenehni svežini zapisov in stotinam relevantnih povezav zlepa ne najdete). Prosil sem ga, če postavi povezavo na mojo spletno stran in že uro kasneje sem preskočil tri mesta, dva tedna kasneje pa še šest (zaradi nenehnih sprememb iskalnih algoritmov so takšni zamiki povsem običajni).

Nobene svežine, nobenih povezav z moje spletne strani, nobenih relevantnih povezav (tisti blog nima nobene zveze s tistim, kar moja stran ponuja, pa še v tujem jeziku je). Samo en sam samcat link s PageRankom 5 in že sem prišel na prvo stran za resda ne zelo tekmovalen pojem.

Torej: če hočete višji PageRank, potrebujete povezave, ki že imajo PageRank. Koliko in za kakšen PageRank, v tej tabeli.

Povedal pa sem že, da sam PageRank ni dovolj.

Z zgoraj omenjeno stranjo sem premagal VSA velika podjetja, ki tekmujejo z menoj za isto besedno zvezo, čeprav imam na spletni strani uradno še vedno PAgeRank 0 (ob naslednji posodobobitvi pričakujem vsaj dvojko), moji tekmeci pa šestice ali sedmice. Premagal sem jih, ker sem imel eno dobro povezavo IN optimizirano stran, oni pa samo veliko dobrih povezav (vsaj stokrat močnejših od moje) in kup denarja, ki ga porabijo le za oglaševanje, ne pa tudi za optimizacijo.

Ker sem o optimizaciji že govoril, bom naslednjič dodal še nekaj načinov za pridobivanje povezav na našo spletno stran (takoimenovanih backlinkov).

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,

En odgovor to “Kako si popravimo ugled v očeh iskalnikov?”

  1. [...] na avtoriteto. Ta je lep dokaz, da smo lahko morda vsi enaki, vsi enakopravni le na papirju, v resnici pa so [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !