Kako poteka vpis spletne strani v spletni imenik?

Na kratko: z vztrajnostjo in potrpežljivostjo.

Na dolgo: načeloma se moramo za vsak spletni imenik posebej registrirati (v za to predvideno okence vpisati svoj e-naslov), kar je samo majcena zaščita pred spamerji (o njih kdaj drugič), ki upravljalcu spletnega imenika vsaj približno zagotavlja, da se vpisuje človek, ne računalniški program.

Vpis strani v spletni imenik je zelo avtomatiziran

Vpis spletne strani v imenik naj bi potekal ročno

Spletni imeniki so že dolgo preživeta alternativa iskalnikom, v katere tipkamo ključne besede (Gugl, Najdi, Bing, …).  Sam sem spletni imenik za iskanje nazadnje uporabil pred več kot 15 leti, se pravi, ko Gugla sploh še ni bilo.

Spletni imeniki so smiselni, ker so v njih strani razvrščene smiselno (na primer tiste, ki se ukvarjajo z gospodarstvom, posebej, s športom posebej, kulturo posebej, …, ob vsaki pa je na voljo še kratek opis, ki iskalcu vnaprej pove, kaj lahko na posamezni strani pričakuje.

No, iskalniki znajo že dolgo sami razbrati, kaj določena spletna stran ponuja, za razvrščanje pa uporabljajo številne kriterije, tako da dobi iskalec, ki ni vešč klasifikacije v spletnih imenikih (enako velja za vpisovalce), bistveno hitrejše in boljše rezultate, kot bi jih z listanjem po imenikih.

Vpisovanje v imenike je smiselno le iz dveh razlogov:

1. Ker lahko nekateri v določenih primerih prinesejo nekaj neposrednega obiska (ko sem svojo prvo spletno stran vpisal v Najdijev imenik, je ta iskalnik v svojem oglasnem prostoru med prikazovanjem svežih vpisov prikazoval tudi mojo in tisti dan me je obiskalo kakih sto firbcev, ki tega sicer ne bi storili, vendar je to trajalo le en dan in nihče ni ničesar kupil).

2. Ker ima vpis v nekatere spletne imenike določen vpliv na razvrščanje rezultatov iskanj. Čeprav ljudje spletnih imenikov skoraj ne uporabljajo, jih iskalniki radi obiskujejo in po določenih kriterijih ovrednotijo strani, ki so vanje vpisane.

Naslednjič bom tako naštel spletne imenike, v katere se je sploh smiselno vpisovati.

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !