V kateri spletni imenik se vpisati?

Na kratko: DMOZ, ostalo skoraj ni vredno truda.

Na dolgo: neposreden in dokazljiv vpliv na uvrstitve v iskalnikih imata verjetno le dva iskalnika na svetu. Eden je DMOZ, kamor se ‘navaden smrtnik’ le težko vpiše, drugi je Yahoo Directory, kjer je treba vpis plačati (menda okrog 300 zelenih), pa prav tako večino kandidatov zavrnejo (morda gre tu iskati neprepričljive finančne rezultate tega še vedno drugega največjega iskalnika na svetu?)

V kateri spletni imenik se vpisati?

Se splača vpisati v spletni imenik ali ne?

Se torej sploh vpisovati v spletne imenike?

Po mojem da, to je vsekakor del strategije optimizacije spletne strani, vendar pa za vpisovanje ni vredno nameniti prav veliko časa in še manj denarja. O urednikih DMOZ-a sem slišal takšne zgodbice, da me kar strese, če je res le polovica povedanega. Nasvet profijev v tem primeru je: vpiši svojo domeno v DMOZ in pozabi. Če bodo po kakšnem čudežu prošnjo za vpis čez nekaj let potrdili, super, sicer pa se je bolje posvetiti drugim opravkom.

Vpis v Yahoo Directory je smiselen za velika podjetja, ki so polna denarja in bi rada na ta način relativno poceni (za veliko podjetje, kjer je treba za vsako figo izpolniti naročilnico in pljuniti nekaj stotakov) preskočila nekaj strani v rezultatih iskalnikov. Če je tekmec vpisan, ti pa ne, je to lahko bistvenega pomena, sicer pa se le malokateremu vpisanemu to izplača, posebej če ni iz ZDA.

Pri nas je na voljo nekaj ducatov brezplačnih spletnih imenikov in načeloma se lahko v vse vpišemo, a sam sem opazil omembe vreden vpliv le pri Najdijevem, kjer pa je vpliv (neposreden obisk) po enem dnevu ponehal.

Pri vpisu se držimo naslednjih pravil:

1. vpisujemo se postopno, en imenik na dan ali celo na teden, nikako ne v vse naenkrat

2. vpisujmo se ‘ročno’, nikakor ne posegajmo po kakršnikoli avtomatizaciji (nekateri ponujajo vpis v sto ali več imenikov za pet ali deset dolarjev, vendar je to lahko zelo boleča izkušnja)

3. pri vpisovanju poskusimo za opis naše spletne strani uporabiti različne opise (nikakor ne vedno istih besed v istem vrstnem redu, zato uporabljajmo sopomenke in domišljijo)

4. vpisov ne plačujmo, ker ni vredno

5. če od nas pri vpisu imenik zahteva povratno povezavo z naše spletne strani, se vanj ne vpisujmo (to je znana in poceni finta, ki jo bom ob priliki podrobneje razložil)

To bilo z moje strani vse o spletnih imenikih, oziroma spletnih direktorijih. So del strategije, a nikakor ne najpomembnejši del. Ker sem že dvakrat omenil strategijo, bi morda naslednjič naštel še pravila, ki se jih velja držati, da bo naša spletna stran pridobivala na ugledu in se iz dneva v dan uvrščala višje v iskalnikih, s tem pa seveda pridobivala vse več obiskovalcev, ki jim lahko spotoma poskusimo kaj malega prodati.

 • Share/Bookmark

Tags: , , , ,

4 odgovorov to “V kateri spletni imenik se vpisati?”

 1. Po moje je bolj pomembno, da čimprej dobiš backlinke iz različnih domen, da te črv najde, po moje to bolj ceni kot vpis v imeniku ;)

 2. pisanjebesedil komentira:

  O vpisovanju v imenike so zelo razlicne teorije, Gugle je pri konkretnih vprasanjih tudi tu zelo izmuzljiv. Splosno pravilo po Matttu Cuttsu je, da imenik, ki vpise vsakega, ni vreden kaj prida.

  Se pa osebno pridruzujem mnenju nekaterih resnicno preizkusenih SEO mojstrov, ki imajo vpisovanje v imenike za nujno zlo, ki prinasa diverziteto, torej razprsitev linkov. Poskusi so namrec pokazali, da se najbolje obnesejo spletne strani, ki imajo diverziteto in kvaliteto. Imeniki, tudi ‘nicvredni’, diverziteto vsekakor dajejo.

  Sam sem tudi naredil nekaj poskusov s parimi (dva, trije) solidnimi linki (PR2,3) in brez vpisovanja v imenike in pa samo vpisovanje v imenike brez nekih konkretnih linkov s ‘pravih strani’. Sele kombinacija obojega je dala otipljive rezultate.

  Po drugi plati je ze en sam PR5 link domeno izstrelil na prvo stran. Se pravi, da je v tem primeru kvaliteta odtehtala diverziteto, kar je tudi logicno, ker ima na primer neka nova stran uglednega podjetja hitro dva ali tri mocne linke (PR4+), v imenike pa se morda sploh ne vpise in jo hocejo iskalniki vseeno rangirati. Ne vem, samo ugibam.

 3. Otroška trgovina komentira:

  Kombinacija vsega, daje rezultate, tudi nofollow linki, da vse zgleda bolj naravno.

 4. pisanjebesedil komentira:

  Ja, o tem, kaj izgleda naravno iskalnikom, imam svojo teorijo, ki jo ob priliki razlozim. Se pa strinjam, da so nofollow linki cisto uporabni, pa ne le kot neposreden vitr prometa, ampak tudi kot odlicno sredstvo z promocijo. Tudi o tem bi lahko napisal cel post. Hvala za idejo:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !