Kako nenehno pridobivati obisk na spletni strani?

Na kratko: z nenehnim garanjem.

Na dolgo: z dodajanjem novih vsebin, sprotno optimizacijo in nenehno promocijo.

Optimizacija spletnih strani se nikdar ne neha

Spletna optimizacija je nikoli končan posel

Gremo kar po vrsti:

1. Dodajanje novih vsebin je všeč vsem iskalnikom. Nova vsebina pomeni nove informacije, ravno to pa ljudje z iskalniki iščejo. Če na svojo spletno stran vsak dan dodamo kak članek, jih bomo imeli v nekaj letih nekaj sto in s primerno povezavo med njimi smo zgradili že majhno mrežo, po kateri se bodo iskalniški boti in spiderji zadovoljno slinili.

Tudi brez posebne optimizacije bomo dobivali obisk, saj ljudje v iskalnike vtipkavajo vse mogoče in po načelu ‘tudi slepa kura …’ bodo obiskovalci zašli tudi na naš spletni naslov. Če bodo našli uporabne informacije, se bodo zadržali dalj časa, iskalniki si to zapišejo in naše strani začnejo rangirati vse višje in višje. To seveda pomeni še več obiskov, v kombinaciji z dodajanjem vse več novih vsebin bomo sčasoma pridobili ugled, kot jih imajo nekateri novičarski portali.

Žal nenehno dodajanje vsebin zahteva veliko časa in discipline. Ju imamo?

2. Sprotna optimizacija je nujno potrebna. Kot primer si lahko ogledamo imetnika portala, ki piše o hrani. Vsak dan napiše kaj novega in tako se nekega dne domisli, da bi napisal članek o hamburgerju. Toda preden se loti dela, vzame v roke Adwords in preveri, koliko ljudi sploh išče hamburgerje. Rezultat je porazen: nihče. Zato pa iščejo informacije o pleskavicah. Vsak mesec to besedo v iskalnike vtika več kot 200 ljudi. Nekateri iščejo recepte za pripravo, drugi zanimivosti, tretje zanima, kje se dobi najboljše (največje, najcenejše, itd.) pleskavice.

Ha! Ideja o hamburgerju je očitno zgrešena, članek o pleskavici (glede na rezultate iskanj je že jasen URL in naslov, pa tudi beseda, ki se bo morala pojaviti na začetku in na koncu članka, znani so tudi že mednaslovi) pa skoraj napisan! S primerno izbiro slik in tagov na njih je optimizacija skoraj opravljena. Seveda moramo stran podpreti s trenutnimi zahtevami, kot so lajk gumbi za Fejstbuk, Tit in zadevo digati, pinati, stamblati …

No, tovrstne igračke dodajamo sproti. Ko je članek napisan, ni treba, da vsak dan, a enkrat ali dvakrat letno le preletimo rezultate iskanj (kdo ve, morda bomo nekega dne s pleskavic tudi v Sloveniji preklopili na hamburgerje) in dodajmo kak nov gumb za lajkanje, šeranje in podobne iskalnikom všečne domislice.

3. Nenehna promocija je povezana z optimizacijo na strani, a jo načeloma izvajamo izven naše strani.  Poleg tega jo je pametno izvajati bez prestanka, ne le enkrat ali dvakrat letno. Se pravi, da poskušamo pridobiti linke, se pojavljati na forumih, morda v kakšni pasici, celo v kaki reviji ali knjigi …

V teoriji bo obisk privabila že dobra vsebina, a v praksi se moramo za vsakega obiskovalca pošteno potruditi. Zato prišlekom morda lahko ponudimo tudi kakšna darilca, na primer popust na izdelek ali storitev, ki jo ponujamo, zabavno vsebino, ki jih ne bo le razveselila, ampak jo bodo tudi želeli deliti s prijatelji, morda jih povabimo na kakšno tekmovanje (na primer za najboljši recept – v takšnem primeru lahko zelo na hitro pridobimo veliko sveže, čeprav morda ne najbolj kakovostne vsebine) …

Se pravi, da z nekaj truda obisk lahko povečamo, s še več truda pa ga lahko še bolj povečamo.  Ključ do uspeha je v vztrajnosti.

V naslednjih objavah bom mlo več napisal o vsaki izmed teh treh točk. Najprej o sveži vsebini!

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !