Zakaj so guest posti dobri?

Na kratko: ker koristijo imetniku strani, gostu in iskalnikom.

Na dolgo: naj zajamem sapo.

guest post

Bi gostovali na tem blogu?

Kdor tale blog malo bolj redno spremlja, že ve, da je za uspeh na spletu treba še kaj več kot registracija domene in izbira strežnika za spletno gostovanje.

Ključni zadevi sta dodajanje sveže vsebine in pridobivanje spletnih povezav. Obe zahtevata nekaj znanja in VELIKO časa.

Preprost trik za pridobivanje sveže vsebine in povezav je pisanje bloga. Karkoli napišemo na blogu, je sveže, če prinaša zanimive informacije, pomeni tudi dobro promocijo, iskalniki pa ob kakšnih uporabnih povezavah preprosto zavriskajo.

Toda, ko objavimo prvo objavo in postavimo prvo povezavo, še ne moremo pričakovati kaj prida rezultatov. Blog je nekaj vreden šele, ko ima vsaj nekaj objav. Koliko? To je težko reči, a zaželjeno je vsaj kakih deset. Pri takšnem blogu so tudi povezave nekaj vredne. Ko sem začel s pisanjem tega bloga, ga iskalniki prva dva meseca niso niti zaznali, sedaj pa je že nekaj mesecev trdno na prvi strani v Guglu za precej tekmovalno besedno zvezo “pisanje besedil”.

Toda, če hočem na prvi strani tudi ostati in morda celo kakšno mesto pridobiti, potrebujem še več vsebine in pa seveda tudi povezave na ta blog. Oboje najlažje dobim z novim blogom. Tako sem v manj kot letu dni pristal na pisanju dvanajstih blogov, kar je dokaj časovno zamudno. V mojem primeru vsaj ni skrbi, da bi mi zmanjkalo idej, a pri večini SEO mojstrov se tudi tu hitro pojavi težava, saj je večini že zapis stotih besed višek intelektualnega napenjanja.

Se pravi, da prej ali slej vsi pristanemo na mreži blogov, s katerih vsevprek polinkamo na spletne strani, za katere navijamo in upamo, da se nam ne bo sfecljalo.

Kaj še napisati, kam še polinkati? Zdi se, da smo spisali že vse, kar bi bilo treba, nenehno dodajanje linkov z vedno istih na vedno ista mesta pa na iskalnike tudi ne naredi nobenega vtisa več.

No, guest post je preprost trik, ki odlično deluje.

Dober je za gosta, ki dobi linke na svoje strani in se pokaže novi publiki.

Dober je za lastnika bloga, ki dobi svežo vsebino in promocijo, saj njegov gost pogosto privabi novo publiko, raznovrstnost linkanja z njegovega bloga (se pravi na druge strani) pa mu tudi ne škodi, če ne gre ravno za neposredno konkurenco.

Še najboljši pa je za iskalnike, saj ti dobijo svežo vsebino IN linke, ki so zaradi večje raznovrstnosti vsekakor manj sumljivi kot linki z blogov, ki so namenjeni le za strogo podporo.

Sam prakticiram guestblogging na enem svojih blogov za vsako 25. objavo, zadnja mi je zaradi medijsko izpostavljenega gosta prinesla dodatnih 150 obiskovalcev samo prek twitterja.

In še nekaj. Z iskanjem gostov za bloge si v navideznem spletu ustvarjamo resnične zveze, ki nam lahko še kako koristijo. Velja v obe smeri. Razen, če smo preveč sebični …

No, seveda obstajajo tudi drugi načini za pridobivanje linkov. O enem najpogostejših, sodelovanju na forumih, bom pisal prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

En odgovor to “Zakaj so guest posti dobri?”

  1. [...] narediš, da te najdejo na spletu « Kako nenehno pridobivati obisk na spletni strani? Zakaj so guest posti dobri? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !