So spletni forumi uporabni kot promocija?

Na kratko: da.

Na dolgo: da in povedal bom zakaj.

Spletni forumi niso le smeski

Spletni forumi niso le smeški

Spletni forumi so priljubljena oblika druženja, izmenjave informacij in pridobivanja spletnih povezav. Toda obnašanje na spletnih forumih ima svoja posebna pravila. Upravljalci spletnih forumov so v zadnjih letih postali še posebej občutljivi za spamanje, zato si velja zapomniti naslednja pravila:
1. Preden začnemu na kateremkoli spletnem forumu objavljati kakršnekoli spletne povezave, si preberimo pravila. Zelo verjetno takšno objavljanje ni dovoljeno vsakomur. Morda morate pred prvo objavo ‘odslužiti’ določeno število objav, morda morate biti na forum včlanjeni določeno število dni, morda je treba za pravico do objave na forumu celo plačati …

2. Ko se včlanimo na forum, se včlanimo z mislijo, da bomo ostalim članom ob povezavah na naše velepomembne spletne vsebine ponudili še kaj koristnega. Če, denimo, nekdo išče nov recept za peko piškotov, vi pa ste ravno odprli slaščičarno, je seveda smiseln link na vašo spletno stran, kjer imate slučajno (kako prebrisano!) tudi podstran z idejami za peko piškotov ob različnih priložnostih. Takšna stran bo zanimiva tudi drugim uporabnikom, saj so piškoti in keksi všeč veliko ljudem. Ker pa smo ljudje vsak dan bolj lenobni, bo marsikdo namesto k štedilniku raje stopil do naše slaščičarne in piškote preprosto kupil.
3. Ne zapletajte v prepire. Nekateri spletni forumi so zaradi anonimnosti, ki je ponujajo, postalo pravo zbirališče frustrirancev in zakompleksancev, ki za vse svoje težave krivijo druge in komaj čakajo, da bodo planili po nič hudega slutečih mimoidočih. Takšnim forumom se je najbolje izogniti, ker morebitne povezave, ki jih lahko prinesejo, niso vredne truda in živcev.
4. Ko govorim o povezavah s forumov, moramo vedeti, da je načeloma spletnih povezav, ki kažejo iz forumov na bolj ali manj zanimive naslove, tako veliko, da vrednost linka, ki ga tam dobimo, ne more biti prav velika, pa čeprav ima sam forum morda Page Rank pet ali celo šest (kar sploh ni bistveno, Page Rank se tako ali tako računa za vsako stran posebej, forumi pa imajo običajno stotine strani). Povezave s forumov so koristne predvsem zato, ker jih iskalniki hitro indeksirajo in s tem nekoliko povečamo zanimanje za našo spletno stran, sem in tja pa bo kdo, posebej, če bomo pokazali, da smo koristni, na spletno povezavo na forumu tudi kliknil in tako bomo dobili še neposreden obisk, kar je naš končni namen.
5. Številni forumi so tematski, zato je smiselno za reklamiranje naše spletne strani obiskati forum, ki je z našo stranjo vsaj malo v sorodu. Se pravi, da piškote reklamirajmo na spletnih forumih, ki so posvečeni kulinariki, ne pa morda na forumih za nogometne navijače. Forumom s političnimi temami, ob katerih se zbere največ nestrpnežev, pa se raje ne dotikajmo.

6. Še en zares uporaben trik: kadar imamo izrazito prodajno spletno stran, je raje ne propagirajmo skozi forume. Zelo hitro se bomo komu zamerili in priložnost za link bo splavala po vodi. Veliko bolje je, če v takšnem primeru propagiramo katero od svojih podpornih strani, ki so informativne narave (vsaj naj bi bile) in z uporabnimi informacijami obiskovalcem ponujajo marsikaj koristnega, pri tem pa je prodaja prisotna le v ozadju.

Zdaj sem povedal že nekaj o spletnih imenikih, blogih in forumih, morda je čas, da si ogledamo še direktorije člankov, v tujini zelo uspešen, pri nas pa še premalo znan in zelo slabo izkoriščan način pridobivanja spletnih povezav.

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !