Kaj so spletni direktoriji člankov?

Na kratko: lepa priložnost za izboljšavo vaših pozicij v iskalnikih.

Na dolgo: v tujini lepo razvita spletna veja, pri nas pa slabo izkoriščena priložnost tako za imetnike direktorijev člankov, kot za avtorje in uporabnike člankov.

Direktoriji člankov so lahko lepa priložnost za optimizacijo

Imeniki člankov so lahko lepa priložnost za optimizacijo

Kako deluje direktorij člankov?

Načeloma je to spletni portal, v katerem lahko objavlja skoraj kdorkoli. Lepota in hkrati prekletstvo spletnih portalov je v njihovi raznovrstnosti. Ker so raznovrstni, je na njih mogoče prebrati mariskaj z zelo različnih področij, kot so na primer kulinarika, zdravje, lepota, knjige za otroke, finance  in podobno.

Toda iskalniki so pri takšni raznovrstnosti zmedeni in zato portali, dokler si ne ustvarijo odmevnega imena, zlepa ne kotirajo v iskalnikih. Moj portal ima na primer približno sto objavljenih člankov, a le eden je v iskalnikih na prvem mestu za ključno besedo, in še to se je zgodilo po naključju. Za besedo, ki se je pokazala za finančno donosno, pa sem se skoraj eno leto mučil, da sem prišel na prvo stran in še zdaj so finančni učinki, milo rečeno, medli.

Ob nenehni optimizaciji za pomembno besedo (ali več njih) marsikateremu imetniku portala zmanjka časa, da bi iskalnikom ponudil tisto, kar imajo najraje: svežo vsebino. Zato je marsikateri imetnik portala pripravljen sprejeti članek zunanjega avtorja, v katerem je lahko objavljena povezava na avtorjevo spletno stran. Seveda pravila postavlja imetnik portala: dolžina članka, tematika, število dovoljenih povezav …

Običajno je tako, da imetnik portala, ki doseže nek ugled pri iskalnikih (tipično pri PageRanku 4, čeprav pri nas nekateri postanejo pohlepni že pri trojki), postaja vse bolj nezaupljiv do zunanjih avtorjev, ki pa jih je z rastjo PageRanka seveda vse več in več. S portalom s šestico bi zagotovo dobili vsaj deset brezplačnih člankov na dan, verjetno bi bil vsaj na katerega od njih tudi prilepljen kak desetak.

Nekateri portali so že od začetka zasnovani kot direktoriji člankov. Ker so jih postavili spletni mojstri, ki se zavedajo njihovega potenciala, pogosto zahtevajo kaj v zameno. Tipična zahteva je link, ki ga mora priskrbeti zunanji avtor (in to  ne kakršenkoli link, večina se začne pogovarjati šele pri dvojki ali trojki). Drugi bi radi denar, tudi do 25 evrov za članek, kar se zdi marsikomu narobe svet, saj smo ljudje z novinarskimi izkušnjami vajeni za objavo svojih člankov denar dobivati in ne plačevati, a na spletu je logika včasih malo obrnjena na glavo.

Še ena zanimiva možnost je distribucija člankov. Dobro zasnovan direktorij člankov lahko vsakemu, ki pride mimo, dovoli, da članke prepiše in objavi na svoji spletni strani, a pod pogojem, da se članka ne spreminja in se zraven navede vir.

Tako dobi mimoidoči vsebino zase, imetnik direktorija člankov in avtor članka pa dragocene linke. No, zaenkrat ta sistem pri nas ne deluje, ker so članki običajno napisani ZELO površno (šlampasto je še boljši izraz) in si človek pri zdravi pameti pač ne želi mazati svojega spletnega mesta s takšnimi besedili in za povrh še podarjati povezave.

Sam sem pri nas preizkusil delovanje treh brezplačnih imenikov člankov, v katere sem oddal tri članke v razmiku dveh dni. Dva članka sta že objavljena, tretji pa po dobrem tednu še vedno čaka na odobritev (neresen odnos imetnikov direktorijev člankov je nekaj, kar je treba ob brezplačni storitvi gotovo vzeti v zakup). No, za besedo, ki sem jo ciljal, sem že z dvema objavama naredil lep skok naprej in sicer s 35. na 8. mesto, kar sicer še ni moj končni cilj, a se vsekakor pozna pri obisku.

Kako torej izrabiti direktorije člankov? Pri nas zelo veliko možnosti žal ni, a je na voljo ogromno portalov, ki hlepijo po sveži vsebini, ker bi radi vsaj nekaj zaslužili s prikazovanjem oglasov. Poiščite takšne portale, preberite si, kaj ponujajo in premislite, ali jim lahko ponudite kaj koristnega. Nekaj, kar bo obogatilo njihovo ponudbo in vam prineslo dragocen link na vašo spletno stran.

Portalov, ki se dičijo s PageRankom tri, je pri nas malo morje, resnih mojstrov, s katerimi bi dalo kaj pametnega dogovoriti, pa nekoliko manj. Ampak se splača. S 35. mesta na 8. mesto? To pa je že nekaj vredno.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !