Ali priporočene tehnike optimiziranja zares delujejo?

Na kratko: Da, a ne vedno povsem tako, kot bi si želeli.

Na dolgo: Takole, za majhen intermezzo, bom predstavil svojo zgodbo vzpenjanja po lestvicah spletnih iskalnikov. Imel sem spletno mesto z nekaj desetinami spletnih člankov, ki so po vseh poklicnih merilih veljali za kakovostne (pri tem ne govorim o postavljanju vejic).

Tehnike optimizacije za iskalnike

Moj SEO daje rezultate

Imel sem tudi nekaj obiskovalcev na dan. Skromno sem upal, da bo vsak članek dobil vsaj deset obiskovalcev, pa je bilo razmerje prej obratno, se pravi za deset člankov le en obiskovalec. Statistika je razkrila še več. Tudi obiskovalci, ki so zašli k meni, se se hitro pobrali stran in nikomur ni prišlo niti na misel, da bi kaj kupil.

Potem sem začel brskati po spletu in odkril, da zanimivi članki nikakor niso dovolj. Biti morajo tudi tako napisani, da so v njih besede ali besedne zveze, ki jih ljudje dejansko iščejo. In še kasneje sem ugotovil, da to še vedno ni dovolj, ker programi, s katerimi ocenjujemo, kaj ljudje dejansko iščejo in kako pogosto, podatke podajajo nekoliko … hm … po svoje.

Kar pomeni, da sem šel iste članke pisat znova in mi je popravljanje vzelo precej več časa kot prej pisanje.

Odkril sem tudi, da so se moji položaji v iskalnikih malce izboljšali. Če sem bil prej, denimo na 308. mestu, sem zdaj prišel med prvih 100, v nekaterih primerih celo med 50. Pri obisku je to pomenilo le malenkostno spremembo v skupnem številu, a bralci so v povprečju na mojih straneh le ostajali nekoliko dlje. To je pomenilo, da jih je več dejansko našlo tisto, kar so iskali, ali pa se jim je vsaj zdelo zanimivo. A še vedno ni nihče ničesar kupil.

Nato sem izvedel, kako pomembne so spletne povezave in začel iskati lastnike drugih strani, s katerimi bi si lahko povezave izmenjal. To je bilo veliko težje in zamudnejše delo, kot sem si predstavljal, a majhne spremembe na boljše so se le pokazale.

Še kasneje sem ugotovil, da so povezave, ki kažejo le na mojo spletno stran, ne pa tudi z moje nazaj, precej več vredne in sem odprl blog, s katerega sem začel veselo postavljati povezave, ki kažejo na moje strani. Ampak pravih rezultatov ni bilo. Če je prej trajalo tri mesece, da so iskalniki mojo spletno stran sploh povohali, je tu trajalo šest mesecev, da so opazili blog in še tri, da so povezave pridobile nekaj mišic.

Vmes sem se naučil ogromno novih stvari, ki sem jih poskušal sproti uporabiti v praksi, za najpomembnejšo ključno besedo, ki sem jo ciljal, sem priplezal na 14. in nato še na 11. mesto v Guglu. Na dan sem dobival približno tri obiskovalce v spletni trgovini, v letu dni pa med njimi tudi deset ali enajst kupcev. Ne ravno bleščeč rezultat, a moje tehnike optimiziranja so začele kazati rezultate.

Vzporedno sem ugotovil, da so nekatere druge besede ali besedne zveze, ki jih sploh nisem ciljal, ali pa sem jih uporabil le spotoma, za kak poskus, celo dragocenejše zame, saj so pomenile večjo verjetnost, da kdo kaj kupi.

In sem se odločil, da bom dve izmed teh besed podprl s svoje majceno mreže blogov in drugih podpornih strani, da vidim, kako se bo moje znanje pokazalo  v praksi zdaj, ko že nekaj vem, ko sem že napravil veliko napak in lahko naučeno preizkusim v praksi s primernimi orodji.

Napisal sem nekaj podpornih člankov, preoblikoval nekaj že obstoječih in spremenil nekaj spletnih povezav. Za obe ciljani besedni zvezi sem v manj kot mesecu dni prilezel na tretje mesto.

Če si 308. ali 14., ni bistvene razlike, če pa si tretji, že lahko pričakuješ kak telefonski klic. In res je le nekaj ur po tem, ko sem opazil, da so me iskalniki končno nagradili za trud, pozvonilo.

Poklicali so me s tržnega inšpektorata …

Torej – bodite pripravljeni na uspeh!

 • Share/Bookmark

Tags: , ,

2 odgovorov to “Ali priporočene tehnike optimiziranja zares delujejo?”

 1. NLB depozit komentira:

  Sicer se je sedaj malo zgodba spremenila. Google je od včeraj začel penalizirati slabe backlinke. Panda je potacala vse slabe spletne strani…

  Zanima me kako pri vas rešujete, oz. iščete slabe linke in kakšna je taktika za naprej? Hvala.

 2. pisanjebesedil komentira:

  Zanimivo vprasanje, hvala. Po moji izkusnji Google kaznuje slabe, oz. ‘from bad neighborhood’ linke ze od zacetka aprila, ko smo objavili gostujoci post na blogu, namenjenemu izkljucno optimizaciji (predvidevam, da je bila vecina linkov s tistega bloga placana). Nasa stran je nekaj tednov plesala med 11. in 270. mestom (prej je bila vec mesecev okrog 14. mesta), nato smo lastnika bloga prosili, naj post umakne. To je bila kratkorocna resitev, tvegali smo samo z enim keywordom, financne skode ni bilo nobene.

  Ceprav pri iskalnikih nikoli ne ves in se bo v prihodnje res verjetno zgodilo, da bo lahko konkurent konkurentu nagajal tudi s slabimi linki, je dolgorocno po mojem zanesljiva le naslednja taktika:
  - nenehno povecevati volumen osnovne strani (dodajati ‘fresh and original content’): bing to prakicira ze vec let in stare, z vsebino bogate strani, so na slabe linke povsem imune,
  - graditi linke z nicle (odpreti npr. nov blog, redno dodajati vsebino, ga starati itd.): biti potrpezljiv,
  - pri nas najbolje deluje optimizacija s pomocjo Web 2.0 strani, kjer je zadeva podobna kot pri blogih, a zaradi avtoritete osnovnih strani (in profilov, ki jih ze imamo), linki pokazejo svojo moc v nekaterih primerih ze v dnevu ali dveh, medtem ko bi morali pri novem blogu cakati vec mesecev: aktivni profili na web 2.0 so dokaz, da za objavami stojijo ljudje, ne avtomatika.

  Vse tri tocke so seveda neprimerne za spamerje:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !