Se prav napiše pravljica al’ pravlica?

Na kratko: Odgovor se zdi preprost le na začetku.

Na dolgo: Kot je že marsikdo ugotovil, sem se kar precej ukvarjal s spletno stranjo, ki svojim obiskovalcem ponuja pravljice.

Pravljica ali pravlica?

Pravljica ali pravlica?

Če nekdo išče pravljice, seveda pričakujemo, da bo v okno iskalnika vtipkal besedo “pravljice”. Ampak ljudem se včasih mudi, ali pa so ravno manjkali pri tisti uri pravopisa in zato nekateri vtipkajo tudi “pravlice”.

Seveda bi tudi njim rad ponudil obisk strani, za katero verjemem, da jo iščejo. To je možno narediti na več načinov:

- Registriram spletno domeno z imenom pravlice.com ali kaj podobnega. Rezultat bo hiter in v nekaj tednih sem lahko z le nekaj vrsticami vsebine in povsem brez backlinkov na prvi strani, zelo verjetno pa tudi na prvem mestu. Ne vem, nisem preverjal, sploh pa bodo rezultati po tej objavi malo drugačni, ampak tudi za prvo mesto ne bi bilo treba prav veliko truda, morda urico ali dve dela. Konkurence praktično ni, beseda je komercialno nezanimiva in še zatipkana.

Zakaj mi tak način ni pogodu? Ker je videti nemarno za vse tiste, ki vedo, kako se besedo pravilno zapiše. Na spletu gre vedno za avtoriteto in če se hočem predstaviti kot avtoriteta za pravljice, si pač ne morem privoščiti, da besedo zapišem napak na tako pomembnem mestu, kot je url. Ta možnost torej odpade.

- Kaj pa, če bi to besedo narobe zapisal (seveda bi to storil nalašč) na kakem drugem mestu? Človeški bralci bi to morda celo spregledali, iskalniki pa seveda ne.

Hja, žal se kar veliko ljudi zmoti in gotovo je splet posejan s stranmi, kjer je mogoče najti točno to tipkarsko napako. Če to besedo več kot stokrat mesečno vnesejo v okno iskalnika, so jo gotovo objavili tudi na blogih, forumih  in še kje. In vse takšne objave rangirajo, vsaj nekatere med njimi pa imajo tudi že nekaj avtoritete (beri: backlinkov), zaradi katere jih bo težko premagati. Pri tako redko iskani besedi mi 37. mesto pač ne more biti dovolj dober cilj.

- Torej mi preostane le tretja možnost: z linkom, ki ima primeren anchor text! Za konkretno besedo “pravlice” bi torej napravil takole:

pravlice

spotoma pa lahko še naredim preizkus za besedo:

grim

in besedno zvezo:

grimove pravljice

Pri zadnji pričakujem največ težav, saj jo imajo konkurenti tudi v url-ju (morda so bili površni pri poimenovanju, morda pa so tudi oni manjkali pri kakšni šolski uri), zato sem tipkarsko napako napravil še sam in sicer na enem pomembnejših mest: v enem od podnaslovov (zaradi te napake stran za besedno zvezo “grimove pravljice” že rangira v guglu na 7. mestu).

Ko smo že pri delu, dodajmo še eno sorodno finto. Ob tipkarskih napakah moramo računati tudi na obiskovalce, ki v iskalnike vnašajo kar besede, kot jih izgovarjajo, in sicer bomo naredili poskus za besedo Disney: “dizni”.

Se pravi:

dizni

Da bo tale eksperiment zanimivejši in verodostojneši, bom podal še uvrstitve v iskalnikih (google.si) en dan pred objavo tega posta (uporabil sem seoserp):

pravlice: ni med 1.000

grim: ni med 1.000

grimove pravljice:  7

dizni: ni med 1.000

Moja pričakovanja: pri prvi in tretji opazen napredek, pri drugi tekmujem z zelo avtoritativnimi tujimi besedili, ki nimajo nobene zveze z bratoma Grimm, in najbrž ne bo opaznega učinka, pri zadnji pa nimam pojma. Prepričan sem, da bom tudi tu tekmoval s stotinami stranmi iz okolice, kjer besedo “dizni” dejansko uporabljajo v slovnično pravilnih stavkih in bi bil zelo vesel že, če bi se pokazala med prvih 1.000, po drugi plati pa sem jo uporabil tudi v samem besedilu in bo mogoče to kaj pomagalo.  Bomo počakali teden ali dva (tale blog  ima trenutno le avtoriteto 2, kar pomeni, da boti ravno ne poskočijo ob vsaki objavi) in bom rezultate obelodanil potem.

Če ne bo haska, bom napisal še eno podobno objavo v angleščini in bodo potem linki delovali z dvojno močjo. Ampak o tem kasneje.

Komaj čakate, kajne?

  • Share/Bookmark

Tags: ,

En odgovor to “Se prav napiše pravljica al’ pravlica?”

  1. [...] Pisanje besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Se prav napiše pravljica al’ pravlica? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !