Kaj je negativni SEO?

Na kratko: odlična priložnost za zaslužek.

Na dolgo: posel za ljudi, ki se ne obremenjujejo s slabo vestjo in podobnimi malenkostmi.

negativni SEO

Konkurentom na spletu lahko škodimo na števine načine

Negativni SEO je znan že nekaj časa, a najprej moramo vedeti, kaj sploh SEO je.

SEO je angleška kratica za optimiziranje spletnih strani. Stran, ki je napisana iskalnikom prijazno, bo v njihovih seznamih uvrščena višje. Ampak na prvi strani je prostor omejen, in če tekmujemo za zelo konkurenčno besedo, bo poleg plačanih prikazov le nekaj takoimenovanih naravnih ali organskih zadetkov.

Več o tem, kaj je SEO, lahko preberete tukaj.

Ko odkrijemo, da je za uvrstitev v iskalnikih potrebno kup stvari:

- zanimiva, unikatna vsebina

- pravilna uporaba tehničnih malenkosti, kot je URL, naslov, opis (description), mednaslovi, tagi itd.

- lokacija strežnika, starost spletnega naslova, svežina njene vsebine, dostopnost strani in hitrost njenega odpiranja itd.

… se pravi zadev, na katere načeloma vplivamo sami, so za iskalnike pomembne tudi reči, na katere vsaj v teoriji vplivajo drugi. Z eno besedo: linki.

Iskalnike zanima, kdo s svojega naslova linka na vašega, ker to pomeni, da se mu zdite zanimivi, oz. koristni. Več tovrstnih linkov imate, bolj ste zanimivi, višje vas bodo uvrstili v svojih lestvicah.

Seveda lahko nekaj linkov pridobimo sami, na primer iz podpornega bloga, z vpisovanjem v spletne imenike, sodelovanjem na forumih, teženjem prijateljem in podobno ,a  v praksi prej ali slej trčimo ob zid.

Recimo, da temujemo za neko določeno besedo ali besedno zvezo, se po nekaj tednih prebijemo na tretje mesto in ugotovimo, da sta pred nami dva naslova, ki sta registrirana že več kot desetletje, redno dodajata novo vsebino  in imata temu primeren ugled.

Takšnega konkurenta je težko premagati. Toda, če ima on le malo zunanjih povezav, ga morda uspemo prehiteti, če jih sami pridobimo več. Zato se je že zdavnaj pojavila kopica avtomatiziranih storitev, kjer za določeno plačilo dobiš določeno količino linkov za najrazličnejših mest na spletu, ki so namenjena točno temu – linkanju na naslov tistega, ki jim to plača.

Za nekaj dolarjev si tako dobil sto ali celo tisoč linkov in v nekaj dneh prišel na prvo mesto. Iskalniki so čez čas to dojeli, naredili sezname mest, ki so po njihovem mnenju ‘bad neighborhood’ in linkov s tistih mest preprosto niso upoštevali.

No, po zadnjih posodobitvah algoritmov so začeli takšne linke celo kaznovati.  V bistvu te kazen za takšen link lahko doleti že zelo dolgo (tudi mene je), ampak od letos naprej je to zelo izrazito.

Se pravi, da lahko plačaš tudi, da nekdo polinka tvojega nasprotnika. Taktika je preprosta: za nekaj dolarjev bo naspotnik dobil po nekaj sto linkov na dan in ponudniki zagotavljajo, da lahko uničijo spletne strani majhnih podjetij v manj kot mesecu, večjih pa v približno enem letu. Negativni SEO je legalen posel, ki ga celo oglašujejo.

Tako se je letos zgodilo, da je zašlo v težave na tisoče podjetij, ki so s prve strani v iskalnikih odletela na stoto in v hipu ostala brez prometa. Kdor je takšno situacijo dočakal zadolžen, je lahko samo zaprl štacuno.

Nič ni pomagalo, da so se mali podjetniki pritoževali velikemu Guglu. Veliki G seveda živi od oglaševanja in malo podjetje lahko še vedno pride na prvo stran njegovih zadetkov, če to primerno plača. Uničenje pozicij številnih malih podjetij jim je prineslo celo kopico novih strank!

Je pa oglaševanje v iskalnikih lahko drag šport, posebej za začetnike, ki ne vedo, kaj in kako se splača plačati.

Sam se na tovrstno oglaševanje spoznam le teoretično, zato bom prihodnjič obdelal predvsem možnosti, ki preostanejo tistim, ki za pozicije v iskalnikih ne bi radi plačevali ali pa tega preprosto ne zmorejo.

Možnosti je več, nobena ne zagotavlja uspeha, so pa vsekakor zanimive in se jih splača poznati. Po mojih izkušnjah namreč najbolje poslujejo na spletu tisti, ki imajo dobre organske pozicije in si občasno privoščijo še kakšno plačano oglaševanje.

Torej: naslednjič o boju proti negativnemu SEO.

  • Share/Bookmark

Tags:

2 odgovorov to “Kaj je negativni SEO?”

  1. [...] Pisanje besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Kaj je negativni SEO? [...]

  2. [...] sem opisal težave, ki jih prinaša negativni SEO in osnovni princip, kako se ga [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !