Kako se ubraniti pred negativnim SEOm?

Na kratko: težko.

Na dolgo: naj razložim.

SEO zahteva veliko znanja in se vec garanja

SEO zahteva veliko znanja in se vec garanja

Postavimo se v kožo iskalnikov. Veliko dela imajo, Nenehno morajo pregledovati nove strani, jih ocenjevati in razvrščati, prevajati, iskati goljufe in ugibati kaj pravzaprav hoče iskalec, ko vtipka “en dober blog za seo, da bi bilo enostavno in bi celo jaz štekal’.

Za svoje delo hočejo biti plačani. Zato na vrhu strani, na dnu strani in pri straneh vrtijo reklame. Če gre za tekmovalen pojem, je pogosto teh reklam toliko, da zapolnijo stran in ostane le še en sam takoimenovani organski rezultat iskanja. Vsi ostali so plačani.

Ali iskalnike v takem primeru res zelo zanima, ali so za ‘zmagovalca’, obkoljenega s sponzorji, zares postavili najboljšo spletno stran? Po mojem jim dol visi.

Najboljša spletna stran je lahko postavljena na prvo ali sto petdeseto ali sto tisoč osemsto trinajsto mesto. Glavno je, da ni na prvem mesto popoln spam, kot se jim je to dogajalo še pred nekaj leti, ko so skoraj vse prvouvrščene strani, ne gleda na to, kaj si vtipkal, ponujale gole slike.

Se pravi, da bodo na prvo mesto postavili nekoga, ki ima čim bolj relevantno vsebino in čim bolj solidne linke.

Kaj je relevantna vsebina, je svoja zgodba, a na vsak način je trend ta, da mora biti sveža in je mora biti veliko. Ogromne strani z novicami so na negativni SEO imune. Kar poskusite sesuti BBC ali CNN! Seveda je mogoče uničiti posamezno stran znotraj takšnega portala, a to zahteva nekaj časa in potem novica tako ali tako ni več sveža.

Se pravi, da moramo, če hočemo slediti trendu nenehno dodajti novo vsebino in osveževati obstoječo. Poleg tega moramo pisati še več podpornih blogov, po možnosti zasnovanih čim bolj nišno (spletno stran o zavesah težko podpremo s spletno stranjo o kuharskih nezgodah tete Maričke) in tudi ti blogi morajo biti redno osveževani in podprti s primernimi linki.

Ker če nimamo dobrih linkov, nas negativni SEO, kjer nas bombardirajo s slabimi linki, lahko sesuje v nekaj dneh.

Vse našteto zahteva čas. Ali ga imamo, ali bomo morali najeti pisce, ki bodo delo opravili namesto nas?

Ali pa bo še najbolj enostavno plačati iskalnikom, da nas postavijo med oglaševalce na prvo stran za ciljane besedne zveze?

Da, to je vprašanje, s katerim se bodo morale spopasti spletne strani v bližnji prihodnosti, ki očitno pripada hitrim, spretnim in iznajdljivim.

Obstaja še ena možnost, o kateri bom spregovoril prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !