Kaj, če so iskalniki v zmoti?

Na kratko: obvestimo jih.

Na dolgo: poiščemo čim več možnih rešitev.

nogomet lahko igramo tako ali drugace

Če na voljo ni žoge ...

Prejšnjič sem opisal težave, ki jih prinaša negativni SEO in osnovni princip, kako se ga ubraniti.

Ta način je dolgoročno edini pravilni, vendar zahteva nenehno garanje in večina med nami bi rada vsaj sem in tja naredila kakšno bližnjico, si morda privoščila kratek drmež, ali spila vrček v dobri družbi. Gugle od 16. oktobra daje vsem uporabnikom njihovih Webmaster Tools možnost prijave linkov, za katere sumijo, da njihovim stranem prinašajo škodo.

Postopek je opisan tule.

Ali zadeva deluje ali ne, še ne vem in srčno upam, da bom po tem orodju prisiljen poseči čim kasneje.

Se je pa dobro zavedati, da Gugl ni edini in tudi ni nujno, da bo čez nekaj let še vedno najmočnejši (čeprav se zelo trudijo v tej smeri, letos so samo za nakupe različnih podjetij, ki bi jih lahko pri tem podprla, porabili prek milijarde dolarjev).

Kaj so torej alternative, če naše spletne strani Gugle iz tega ali onega razlog ne mara (več)?

Tu so seveda najprej drugi iskalniki. Vsi skupaj niso tako močni kot veliki G, a marsikateri med njimi nam lahko prinaša lep promet, od katerega je mogoče tudi prav udobno živeti. Če na primer ponujamo neko storitev, dejansko niti ne potrebujemo tisočev obiskovalcev na dan. Vodovodar ali zobozdravnik ima pač samo dve roki.

Torej: najdi, yahoo, bing, ask in tako naprej.

Potem so tu družabna omrežja. Mnogi uporabniki spleta na Fejstbuku zabijejo osem do dest ur na dan (odvisno od vrste šihta, ki ga opravljajo), in če svojo spletno stran podpremo s primerno FB stranjo, prek katere morebitne stranke obveščamo o ponudbi, novostih, akcijah itd., je to lahko zelo dober vi prometa. Poleg tega je to tudi način, da dobimo ‘lajke’, ki v zadostni količini lahko odtehtajo kakšen spammerski link, zaradi katerega smo prišli v nemilost iskalnikov.

Nikakor ne smemo podcenjevati YouTuba. Predvsem mlajša generacija ga zna uporabljati kar kot primarno iskalno orodje in po več dni zapored ne zapusti tega video servisa, ki pa je, všeč ali ne, v lasti velikega G. Odpiranje računa je zastonj, izdelava videa tudi (skoraj) zastonj, na vak video lahko prilepomo link do svoje prodajne strani in – voila!

Potem so tu še, kakor se morda sliši staromodno, spletni forumi. Specializirani forumi za link v podpisu uporabnika zelo radi zaračunajo, vendar imajo mnogi možnost dodajanja linka tudi brezplačno. Na takšnih forumih si lahko počasi, brez vsiljevanja in izpostavljanja, zgradimo avtoriteto poznavalca svojega področja in prej ali slej bodo drugi uporabniki foruma kliknili tudi na našo spletno stran, kjer jim nato lahko kakšno malenkost oposkusimo prodati.

Še preprost trik: ker se zdi mnogim lastnikom forumov link na prodajno stran vsiljiv, lahko v podpis nastavimo link na informativni blog, kjer dejansko ponujamo koristne informacije (in seveda povezavo na našo prodajno stran, kjer lahko kaj tudi dejansko zaslužimo).

In ko smo že pri tem, kaj lahko postorimo sami, bom prihodnjič opisal eno osnovnih prvin pisanja, ki jo lastniki spletnih strani (z menoj vred) vse prepogosto zanemarjajo. To je interno linkanje.

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !