Kaj je deep link in zakaj ga potrebujem?

Na kratko: to je link na točno določeno objavo (stran) na spletnem mestu (naslovu), potrebujem pa ga zato, ker so deep linki najnaravnejši in iskalnikom najmanj sumljivi.

Na dolgo: oglejmo si primer.

deep link

Deeplinking, deeplinking, preberite si vse o deeplinkingu!

Ko postavimo spletno mesto, običajno začnemo  z najosnovnejšimi informacijami (ime spletnega mesta, kontakt, zakaj je to spletno mesto sploh postavljeno), nato pa postopoma dodajamo še strani in podstrani, med katerimi so nekatere naravnane bolj informativno, druge prodajno in tako naprej.

V idealnem svetu je ideja preprosta. Če ponujamo koristne in izvirne informacije, nas bodo drugi uporabniki spleta nagradili s povezavami (linki), ki bodo obiskovalce njihovih strani, blogov itd.  usmerjale na našo spletno stran.

V resničnem svetu je drugače. Če nimamo obiskovalcev, nam tudi linkov ne bo nihče dajal. Tudi če bi jih lahko, jih v praksi pogosto ne zna ali noče. Naravni priliv linkov je, vsaj po mojih izkušnjah, dokler se za določene ključne besede ne znajdemo na prvi strani iskanj (po možnosti prav pri vrhu), misija nemogoče.

Če hočemo na prvo stran, potrebujemo backlinke (linke, ki kažejo na naše spletno mesto) in do njih je mogoče priti na različne načine. Tule si lahko podrobneje preberemo, kako dobiti backlinke.

Toda, če linke pridobivamo ‘nenaravno’ (tega izraza si nisem izmislil jaz, prihaja iz iskalniškega žargona), nas lahko doleti kazen. Namesto, da bi se s stotega mesta za iskane besede prebili na deseto, nas lahko vržejo na petstoto.

In kaj je nenaravno?

Tega nam natančno ne bo nihče povedal, a zelo hitro pridobivanje backlinkov je takoj sumljivo.

Prav tako je sumljivo, če imajo vsi linki povsem enak anchor text. Tule lahko podrobnje preberemo o anchor textu.

Tisto, kar predvsem začetniki najpogosteje pozabljajo, pa je nenaravna razporeditev linkov.

Če je naše spletno mesto vir koristnih informacij, je naravno, da se bodo različnim ljudem zdele zanimive različne informacije. Se pravi, da ne bodo vsi linkali le naše prodajne strani ali osnovne strani, ampak bodo linki prihajali na različne strani na našem spletnem mestu. In tu lahko marsikaj postorimo tako, da si z različnih mest na spletu sami postavimo deep linke, pa čeprav nekateri med njimi ne bodo prinesli neposrednega finančnega učinka.

Preprosto povedano: ker nas ob branju časopisa zanimajo predvsem novice, iskalniki nekako pričakujejo, da se bomo pogovarjali o različnih novicah, ne le o naslovnici ali vremenski napovedi.

Na dolgi rok so deep linki zelo dobra naložba, saj si z njimi gradimo avtoriteto, ki jo konkurenca s ‘plitvejšimi’ spletnimi mesti težko premaga.

Če se nam zdi, da določena stran vendarle dobiva preveč backlinkov, pa bi radi del te avtoritete prenesli na primer na našo prodajno stran, si seveda lahko pomagamo z internim linkanjem, kot sem opisal prejšnjič.

Sam deep linkanje uporabljam še za druge trike. Bom za konec kar enega razkril.

Morda smo bili v nekem trenutku nagrajeni z močnim linkom z uglednega bloga. Žal tak blog običajno nenehno objavlja in post z ‘našim’ linkom bo sčasoma prekrila plast novih objav. Opazil sem, da je mogoče kar nekaj moči takšnemu linku ohraniti tako, da postavimo link (ni treba, da je veliko vreden, le indeksiran mora biti) z nekega mesta, ki je pod našim nadzorom.

Se pravi, da postavimo deep link na post s tistim linkom, ki je za nas dragocen. Iskalnikom se bo zdela tista objava (in  z njo ‘naš’ link) posebej pomembna in vsi bomo zadovoljni.

Imetnik bloga, ker je dobil link na svojo objavo.

Mi, ker smo okrepili link z njegovega bloga.

In iskalniki, ki so dobili ‘naraven’ deep link.

Življenje je polno gojufij in ta gotovo ni največja med vsemi.

Ko smo že pri laži in goljufanju, lahko za naslednjič obljubim nekaj besed o uporabi statistike.

  • Share/Bookmark

Tags:

3 odgovorov to “Kaj je deep link in zakaj ga potrebujem?”

  1. firma komentira:

    A je to deep link: httpDVOPICJE//wwwPIKAfirmicaPIKAsi/nakup-podjetja ?

  2. pisanjebesedil komentira:

    Seveda je, ni pa relevanten in ne prinasa posebne vrednosti niti k tej objavi, niti k vasi spletni strani:)

  3. [...] 1. Če se je dalo včasih za skoraj vsako ključno besedo doseči odlično pozicijo v rezultatih iskanj, če si le imel dovolj linkov, bo v prihodnje očitno več poudarka na drugih faktorjih. Linki bodo seveda še vedno pomembni, a avtomatizacija v stilu eks rummerja ali skrejp boksa ne bo več zagotavljala dobrih rezultatov. Sledov je preveč in prelahko jih je odkriti. Po drugi plati je Gugl vrgel milijarde v programe za semantiko, se pravi, da poizkušajo določiti vzorce v besedilih. Naključne premetane besede ukradenih besedil, v katere so SEO mojstri vrinili cijano besedno zvezo z linkom, ne bodo več dovolj. Treba bo uporabiti ‘prave’ besede, ki bodo med seboj logično povezane, vmes pa bo treba dati čim bolj raznolike linke. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !