Zakaj potrebujemo statistiko na spletni strani?

Na kratko: ker nam je najboljši pokazatelj prometa in z njo lahko nadziramo takoimenovano pozicioniranje (kdaj, kdo, koliko, zakaj in se kaj).

Na dolgo: bom poskusil vseeno biti čim krajši …

Statistika je velika laz

Statistika je velika laz

No, če imamo na primer spletno stran, ki se ukvarja s spletno optimizacijo, nas seveda zanimajo iskalci, ki v iskalnike tipkajo: ’spletna optimizacija’ ali ‘optimizacija spletnih strani’, ali ‘optimizacija za iskalnike’ itd.

Poglejmo, kaj na to reče Google AdWords:

optimizacija spletnih strani … 1.600 iskanj

optimizacija za iskalnike … 170 iskanj

spletna optimizacija … 36 iskanj

Seveda se zdi optimizacija spletnih strani najprivlačnejša in svojo objavo zasnujemo na tem zaporedju besed: naslov, podnaslov(i), v prvi stavek, morda še v zadnjega in nekam vmes, morda ga celo boldamo (ja, to še vedno deluje) in tako naprej.

Ampak zaradi nekega razloga (ker imamo zelo hudo konkurenco za to zaporedje?) nas iskalniki za ciljano zaporedje besed vržejo na trideseto stran rezultatov in z našimi načrti ni nič.

Po drugi plati pa nam vseeno pošiljajo promet. Statistika, čeprav je lahko varljiva, nam jasno nosi promet za besedico ‘pozicioniranje’ (320 lokalnih iskanj). Hja, zdaj moramo le še pogledati, zakaj ji je ta besedica všeč.

Pogled v AdWords pove, da je konkurenca za to besedo nizka. Seveda se to nanaša na plačane reklame, a očitno beseda ni dovolj zanimiva, da bi zanjo veliko ljudi plačevalo. Torej je res morda konkurenca malo manjša.

In res najdemo našo stran na primer na petem mestu.

Super. Bi jo lahko spravili na četrto ali tretje?

V takšnem primeru se lahko tudi opečemo (jaz sem se že), zato bodimo previdni in potrpežljivi.

Oglejmo si stran(i), ki imajo promet na besedico pozicioniranje. Bi stran(i) lahko še malce popravili? Morda dodali kak ljubek podnaslov s to besedico? Ali stavek, kjer ta beseda že je, premaknili s četrtega na prvo ali celo prvo mesto v besedilu? Ali dodali kakšno interno povezavo za ciljano besedico?

Poiščimo kakšno priložnost in jo preizkusimo. Samo eno naenkrat in vzemimo si vsaj nekaj dni, da vidimi, ali deluje ali ne. Ko sem nazadnje napravil napako, sem izgubil ves promet za sprva izbrano besedno zvezo, na novo, boljšo pa ga nisem dobil naslednjih šest mesecev, zato moramo vedeti, da se igramo z ognjem.

Drugi del je off-site optimizacija, se pravi postavljanje linkov z ustreznim anchor textom. Spet postavimo le enega naenkrat in potrpežljivo čakamo. Odkar zunaj lomastijo Pande in Pingvini, so takšni manevri zelo občutljivi.

Bom dodal še eno napako iz lastne izkušnje. Imel sem stran, ki mi je nosila promet na dano zaporedje. Ne le nosila promet, bil sem prvi na Guglu (COM) v res hudi konkurenci prek 11 tisoč strani z natanko istim zaporedjem.

Ampak sem bil požrešen in sem hotel promet še na drugačno, sorodno zaporedje, kjer pa me ni bilo med prvih sto. Zato sem besedilo res malenkostno preoblikoval in postavil en, ampak res res dober link.

Za novo besedno zvezo sem prišel na dvajseto mesto. Opazen, celo pohvale vreden preskok, ampak premalo za omembe vreden promet. Pa to ni tisto najhujše. Za besedno zvezo, kjer sem bil prej prvi, sem padel na drugo mesto in moj promet je padel za trideset odstotkov.

Eh!

Se pravi:

1. ciljamo besedno zvezo

2. preverimo, kaj smo zadeli (z dobro statistiko in Guglov Analytics naj nikakor ne bo edino orodje)

3. poskusimo malce izboljšati besedilo in postaviti kakšen link za tisto, kar nam že nosi promet (ima v očeh iskalnikov že avtoriteto)

4. preverimo, ali nam je uspelo in smo ob tem kar se da potrpežljivi, ker so kazni precej hujše od morebitnih nagrad

5. izplakni in ponovi.

Naslednjič pa besedica, dve, o tem, kako sploh preveriti naše pozicije v iskalnikih. Brez teh orodij pozicioniranje pač nima smisla.

  • Share/Bookmark

Tags: , ,

En odgovor to “Zakaj potrebujemo statistiko na spletni strani?”

  1. [...] Pisanje besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Zakaj potrebujemo statistiko na spletni strani? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !