Kako preveriti pozicije svojih spletnih strani?

1. Na kratko: z iskalniki in zrnom soli.

2. Na dolgo: potrudil se bom, da ne bom zašel v preveč tehnične podrobnosti.

seo optimizacija

Spletne strani nenehno dirkajo

Ko postavimo svojo prvo spletno stran, nas seveda zanima, ali jo sploh kdo bere. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi pripomočki in ob tem prav kmalu ugotovimo, da nam promet prinašajo nekatera iskanja, druga pa ne.

Prejšnjič sem se razpisal o uporabi statistike za izboljšanje naših spletnih strani, tako po vsebinski plati (ponudimo odgovore na vprašanja, ki jih naši obiskovalci dejansko postavljajo), kot finančni plati (več obiska pomeni večjo verjetnost, da s svojo spletno stranjo tudi dejansko kaj zaslužimo).

No, pa denimo, da nam promet prinaša besedna zveza ‘pisanje besedil’. Vtipkajmo besedici v okence iskalnika in poglejmo, kje smo. Ker nam ta besedna zveza očitno že prinaša obisk, smo verjetno nekje pri vrhu, saj le redko kateri uporabnik obiskuje strani, ki se znajdejo na drugi ali slabši strani zadetkov.

Pravzaprav zelo neradi kliknejo že karkoli, kar je v drugi polovici prve strani.

No, tale spletni naslov je za besedno zvezo pisanje besedil na četrtem mestu v Guglu. Ker za to besedno zvezo niti ne tekmujem, je to kar dober dosežek (in dokaz, da se tudi drugi kaj prida ne trudijo, saj so tarife za tovrsten posel resnično borne).

Je pa zanimivo še nekaj. Če bi za pisanje besedil intenzivno tekmoval, bi to verjetno večkrat vtipkal v iskalnik. Verjetno bi tudi kak zadetek kliknil. Preverjal bi konkurenco, si morda kak naslov shranil v zaznamke ali ga imel dalj časa odprtega v katerem od oken brskalnika.

Čez nekaj časa (po mojih izkušnjah je to zelo hitro), bi se moj dosežek za ciljano besedno zvezo morda prebil s četrtega na prvo mesto, saj bi iskalnik in brskalnik, prišla do zaključka, da je to med ponujenemi rezultati za pisanje besedil pač najboljši zadetek (saj ga vendar nenehno obiskujem).

Razlog za tak zaključek je v takoimenovani personalizaciji iskanja. V preveč podrobnosti ne bom šel (sem obljubil že zgoraj), a iskalniki in brskalniki budno spremljajo naše obnašanje med iskanjem in se mu prilagajajo, da bi nam (tako uradno) omogočili čim boljšo uporabniško izkušnjo (beri: ponudili čim več zanimivih reklam, ki bi jih pridno poklikali).

Kako torej poskrbeti, da dobimo pravi, recimo mu, univerzalni rezultat, ne takega, ki se iskalnikom zdi najboljši za nas?

Obstaja več načinov:

1. Uporaba /pws=0 parametra

2. Uporaba incognito nastavitev v brskalniku

3. Uporaba povsem novega brskalnika, s katerim nismo še ničesar iskali, predvsem pa prek njega ničesar kliknili

4. Uporaba proxyjev (spet ne smem v podrobnosti, ampak gre za to, da se delamo, ko da iščemo z nekega drugega računalnika, se pravi s povsem drugega naslova)

itd.

Žal nobena od naštetih metod ni idealna, poleg tega pa so precej neuporabne za primere, ko so naše pozicije relativno slabe. Pogosto namreč poskušamo ugotoviti naše položaje za ciljane besedne zveze še preden se prebijemo na prvo stran. Promet za nekoga, ki je na 17. mestu ali 87. mestu, je seveda obakrat enak nič, pa vendar nam podatek, da se po lestvici prebijamo navzgor lahko veliko pomeni.

Se pravi, da bi potrebovali način, kako odkriti svoj položaj s čim manj prilagajanja našemu siceršnjemu obnašanju na spletu, pa še čim hitreje poiskali pozicije, tudi če so bolj v ozadju.

Jaz uporabljam dva brezplačna pripomočka in oba lahko priporočim kot dokaj zanesljiva.

Enega moramo instalirati:

http://www.link-assistant.com/rank-tracker/

in drugi je on-line:

http://www.seoserp.com/web_tools/google_top_1000_serps_checker.asp/

Oba sta mi všeč, prvi pa je po mojem vendarle boljši, ker lahko vanj hkrati vstavimo več besednih zvez, za katere ‘tekmujemo’ in jih lahko hkrati preverjamo na številnih iskalnikih po vsem svetu. Da, tudi na Najdiju (kjer trenutnega zmagovalca za pisanje besedil z Gugla najdemo šele na dnu druge strani).

Ker ima tudi drugi naslov svoje prednosti (je že kar na voljo na spletu, nobene instalacije in loadanja nenehno novih verzij), pa tudi vedno je dobro številke malce preverjati, bi predlagal, da si tudi sami poiščete vsaj dva programčka za preverjanje svojih pozicij.

Na spletu je na voljo kar nekaj brezplačnih in prav vsak za doplačilo ponuja še kak bonbonček.

Najdete jih tako, da vtipkate ‘free rank checker’ ali ‘rank tracker’ ali kaj podobnega. Pred uporabo seveda preverite pogoje uporabe, morda še kakšno recenzijo na spletnih forumih, previdnost pač ni nikoli odveč, pa nikar kreditne kartice že prvi dan ven, potem pa – veselo na delo!

In ko se odločimo za tekmo, se moramo lotiti še preverjanja konkurence. O tem v eni prihodnjih objav. Pred tem bi bilo morda dobro vedeti, čemu so sploh namenjeni iskalniki.

Katere načine preverjanja vaših pozicij pa uporabljate vi?

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !