Kaj sploh hoče Google?

Na kratko: to, kar vedno.

Na dolgo: glej sliko in komentar spodaj.

Kim Kardshian je slavna, ker je slavna, ne ker bi bila tako zelo dobra

Merilo je priljubljenost, ne kakovost

Ko govorimo o Guglu, običajno pomislimo na iskalnik, vendar je bolj prav, če pomislimo na agencijo za oglaševanje.

Naše tipkanje v okence Guglu ne prinaša denarja, ta pride šele, ko kliknemo na oglas. Če hočejo prikazati oglase, ki jih bodo ljudje čim bolj klikali (kot vsakemu podjetju, je tudi temu osnovni cilj dobiček), morajo prikazovati takšne rezultate, da bodo ljudje zadovoljni.

Ker zadovoljni iskalci se vračajo. In tipkajo.

In prej ali slej tudi kaj kliknejo. Vsak klikne.

Se pravi, da poskušajo iskalniki (Gugl je le prvi med prvimi) predvsem ugajati. Seveda je splet poln visokodonečih besed o avtoriteti in relevantnosti, a v praksi bomo na prvih straneh zadetkov v veliki večini primerov našli predvsem všečne rezultate.

Všečnost pa se meri na več načinov.

* Lokacija je gotovo pomemben kriterij. Če hočemo prebrati nekaj v zvezi s kulinariko, nas verjetno ne zanima ponudba restavracije na drugem koncu sveta.

* Personalizacija je prav tako pomembna. Ko iskalec vtipka besedo slikanice, iskalniki ne vedo, ali bi jih rad listal, ali kupil, ali izposodil, ga zanimajo kot starša, otroka ali zbiralca slikanic. Zato mu glede na predhodno obnašanje (tu pridejo v igro piškotki) ponudijo tisto, kar se iskalnikom zdi, da iskalec hoče.

* Splošna priljubljenost. Ker se seveda nenehno dogaja, da določen iskalec nekaj vtipka prvič in iskalniki nimajo dovolj podatkov za personaliziran rezultat, imajo za ta primer tudi neko ’splošno’ lestvico, sestavljeno na skrivnih, a v splošnem kar dobro znanih kriterijih. Eden je optimizirano besedilo (besedilo, ki ga boti dobro razumejo), drugi pa so še vedno linki (povezave, ki jih določena objava ‘prisluži’ z drugih spletnih mest).

Ravno linki s svojim vse bolj zapletenim vrednotenjem so razlog za veliki Guglov uspeh in okrog linkov se še vedno vse vrti. Zaradi linkov peščica podjetij obvladuje rezultate iskanj v manjših regijah, kakršna je na primer naša in zaradi linkov se je razvila zanimiva, za nekatere presenetljivo donosna trgovina na spletu.

Ampak to je že zgodba za kdaj drugič. Glavno je, da se zavedamo, kar hočejo Gugl in drugi iskalniki – da smo iskalci srečni. Zato bodo priljubljenost (ki je zlahka merljiva, čeprav so lahko kriteriji še kako sporni) vedno postavljali pred kakovost (ki jo morda lahko izmeri, oz. opraviči kakšna komisija, mase pa nikakor ne). Rezultati iskanj so torej v večini primerov primerljivi z resničnostnimi šovi, ne z vrhunskimi filmi.

Ko boste torej naslednjič na prvih mestih zadetkov našli kakšne napol dokončane članke brez vsebine, boste vedeli, zakaj je tako. Ker so po nekih čudnih kriterijih priljubljeni. Več o teh kriterijihh pa drugič.

  • Share/Bookmark

Tags:

3 odgovorov to “Kaj sploh hoče Google?”

  1. [...] Kako narediš, da te najdejo na spletu « Zakaj potrebujemo statistiko na spletni strani? Kaj sploh hoče Google? [...]

  2. [...] možnost zaslužka, s katero se spozna spletni mojster – začetnik, je verjetno Guglov AdSense. Postaviš spletno stran (za silo je dober že kar blog na Bloggerju – znan tudi kot [...]

  3. [...] Googlov iskalnik je dejansko agencija za oglaševanje, zato bo poskušal prikazati rezultate, ki bodo čim bolj po meri [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !