Kaj so kriteriji za razvrščanje v rezultatih iskanj

Na kratko: relevantnost in avtoriteta.

Na dolgo: bom razložil spodaj.

kako-iskalniki-razvrscajo-strani

V algoritem je verjetno vgrajen tudi scepec nakljucnosti

Najprej o relevantnosti. Če imamo spletno stran, ki piše o spletni optimizaciji, je nekje na strani verjetno smiselno omeniti spletno optimizacijo. Kljub milijardam, ki jih Gugle in tovarišija namenjajo za semantične algoritme, so ti celo v angleščini, ki je tozadevno preprostejša od našega jezika, dokaj nebogljeni. V slovenščini, ki je tudi komercialno bistveno manj zanimiva, je to še toliko bolj izrazito.

Optimizacija spletnih strani in spletna optimizacija bosta tako kljub praktično istemu pomenu dala zelo različne rezultate iskanj. Zelo pomembno je torej, da na spletni strani uporabimo natanko tisto zaporedje, ki ga ciljamo. Zelo pomembno je tudi kje se ta besedna zveza pojavi. Naslov je gotovo najpomembnejše mesto med vsemi. Tudi URL je zelo pomemben. Potem so tu še mednaslovi, prva in zadnja vrstica, okrepljeni deli besedila, alt tagi slik in anchor text linkov.

Seveda ne smemo uporabljati le besedne zveze, ki jo ciljamo, ker je to v očeh iskalnikov nenaravno. Tu pridejo v igro besedne zveze, ki jih imajo iskalniki za relevantne. V našem primeru so to:

SEO

SEO optimizacija

Optimizacija za iskalnike

Optimizacija spletne strani

itd.

Ko so vsi elementi na svojem mestu, je naša spletna stran ‘relevantna’. To je vsekakor lažji del posla.

Gremo na avtoriteto. Ta je lep dokaz, da smo lahko morda vsi enaki, vsi enakopravni le na papirju, v resnici pa so nekateri bistveno bolj enaki od drugih. Kriteriji, ki prinašajo avtoriteto vsaki posamezni spletni strani, so znani, veliko jih je, ni pa znana njihova teža, niti ni znano, kdaj se bo razmerje med težo enega in drugega kriterija spremnilo. Guglov algoritem se namreč spreminja približno tristokrat na leto, po mojem pa je vanj vgrajeno vsaj malce naključja, sicer bi bile nove spletne strani skoraj brez možnosti za karšen koli promet.

Tule je nekaj kriterijev:

- starost spletne domene

- ime spletne domene (če je v njej ‘relevantna’ beseda ali besedna zveza, je to v večihni primerov še vedno prednost, pomembna pa je tudi končnica domene)

- ugled spletne domene in konkretne strani na njej (beri: backlinki)

- morebitne kazni za spletno domeno in/ali konkretno spletno stran

- ‘volumen’ spletne domene (spletna domena z milijoni strani je vsekakor manj verjetno projekt spammeraj kot na hitro spackan blog z eno objavo, pa če je ta še tako optimizirana)

- ’svežina’ objave

- lokacija domene

- čas registracije domene (domena, registrirana za deset let, je manj verjetno spammerska od domene, registrirane za eno leto)

itd.

Ne bom šel v podrobnosti, ker bi lahko za vsak kriterij porabil celo objavo, bom pa ob našem naslednjem srečanju spisal nekaj besed o zelo ugledni domeni, ki lahko rangira pri vrhu iskalnikov za praktično karkoli, pa čeprav ne ponuja vsakič najboljših možnih informacij. To je seveda Wikipedia, od katere se vsak spletni mojster lahko zelo veliko nauči.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Kaj so kriteriji za razvrščanje v rezultatih iskanj”

  1. [...] Pisanje besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Kaj so kriteriji za razvrščanje v rezultatih iskanj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !