Katere spletne strani nam lahko prinašajo zaslužek?

Na kratko: Vsaka.

Na dolgo: Bom naredil malo uvoda in jih potem nekaj naštel.

kako zasluziti na internetu

Zadnjič sem pisal o Wikipediji, ki je izjemno dragocena in prikladna alternativa dragim in tudi sicer pogosto nepraktičnim enciklopedijam, a žal za resno znanstveno delo povsem neuporabna. Če kdaj naletim na debato in nekdo od udeležencev kot argument navrže link z Wikipedije, takoj vem, da mu je šolski sistem uspešno uničil vsako trohico kritičnega razmišljanja. Z vsem spoštovanjem do ljudi, ki ustvarjajo to spletno enciklopedijo, žl vsak dan znova ugotavljam (ker so njene strani pač redno pri vrhu rezultatov) kako se sposobni posamezniki v množici dejavnih amaterjev hitro izgubijo in vsak podatek s tega naslova zahteva preverjanje v bolj zanesljivem (a pri spletnih iskalnikih manj priljubljenem) viru.

Pisal sem tudi, da pisanje za to spletno mesto ne prinaša avtoritete (ni čisto res, linki z Wikipedije po mojih izkušnjah vendarle pomagajo pri uvrščanju, pa čeprav ne prepuščajo PageRanka) ali zaslužka (razen tam zaposlenemu osebju). Obljubil sem tudi alternative (glede zaslužka).

Vseh seveda ne znam in ne morem našteti, a nekaj jih bom navrgel za primer, da se morda komu odprejo obzorja.

Prva možnost zaslužka, s katero se spozna spletni mojster – začetnik, je verjetno Guglov AdSense. Postaviš spletno stran (za silo je dober že kar blog na Bloggerju – znan tudi kot Blogspot), nanjo nalepiš reklame, ljudje jih klikajo in zvečer samo še prešteješ novce. V teoriji se sliši krasno, v praksi pa ne deluje ravno tako. Med hudo konkurenco je težko najti vsebino, ki bi dobivala promet in prikazovala reklame, ki bi jih ljudje za povrh še klikali. Mnogi so poskušali, mnogi še vedno, a ob nenehnem prilagajanju Guglovim muham, med katerimi je dosmrtna izključitev iz njihovega program za oglaševanje le ena izmed mmnogih, je vse skupaj komaj vredno truda.

Po drugi plati je na spletu milijone (ja, milijone) uporabnikov, ki poskušajo kaj prodati in so pripravljeni plačati imetnikom strani, ki jim pripeljejo kupce. Se pravi, da reklame lahko zaračunamo njim, namesto Guglu (pozor: najprej jih moramo najti, nato izpolniti svoj del posla in na koncu še izterjati), ali pa nam za naš trud izplačajo primerno provizijo (spet ista zgodba). Seveda lahko take posle izpeljemo tudi prek posrednikov kot so ClickBank, Commission Junction in drugi, kar pa zmanjša dobiček, poveča konkurenco in, khm, še vedno nismo izpeljali poglavitnega dela posla – pripeljali strank.

Se pravi, da se moramo naučiti prodajati. In ocenjevati tržišče (konkurenca, možnost ustvarjanja dobička). Ob vsebinskem in tehničnem delu spletne strani je to kar nekaj časa in znanja. Ko znanja končno nekaj osvojimo, ugotovimo, da potrebujemo za uspeh na spletu predvsem avtoriteto. Poenostavljeno se jo lahko meri s PageRankom, a je to res zelo poenostavljeno.

Na srečo so na spletu tudi strani, ki avtoriteto že imajo. Imajo tudi tehnično dodelano platformo, na katero postavimo svoje članke in reklamiramo izdelke (ne ravno vsega, pa vendar), pa z nekaj spretnosti in zahvaljujoč že obstoječi avtoriteti tudi kaj zaslužimo. Takšne so takoimenovane revenue sharing strani, kot so HubPages, Squidoo, Wizzley, Zujava, InfoBarrel, Seekyt, … Vsaka ima svoja pravila, vsaka svoje težave in na vsaki le majhen odstotek avtorjev služi omembe vreden denar (nad tisoč dolarjev na mesec, vsak mesec).

kako zasluziti na internetu

Te strani so mi osebno zelo všeč, ker se na njih lahko zelo hitro povežemo z zelo različnimi ljudmi, od katerih se lahko ogromno naučimo, z nekaterimi pa tudi poslovno povežemo (ja, tudi guest post je poslovna priložnost). Vseeno imamo na takšnih straneh premalo nadzora in naj bi služile le kot vmesna, recimo vajeniška faza na poti služenja denarja. Recimo, če hočemo na primer na Squidooju zaslužiti tisoč dolarjev s prodajo izdelkov na Amazonu, moramo prodati kar za 25 tisoč dolarjev blaga, kar je kar nekaj pralnih strojev. Toliko, da se vprašaš, če ne bi vendarle imel lastne štacune.

Morda pa se namesto člankom posvetimo le iskanju izdelkov, ki bi jih kupili ceneje in prodali dražje? Ljubitelji stare šare se včasih kar dobro znajdejo na eBayu, kjer je tovrstno posredovanje lahko prav donosno, a spet le za peščico specializiranih poznavalcev (in lastnika platforme).

Kot naslednjo fazo bi rad predstavil Zazzle. To je krasna spletna stran za ljudi z neizživeto umetniško žilico, kjer lahko na že izdelani platformi (privadimo se ji v nekaj urah) oblikujemo majice, obeske za ključe, voščilnice, koledarje in podobno blago, ki ga nato kupec naroči, Zazzle izdela in pošlje, mi pa le še preštevamo novce. Seveda ne gre vedno gladko, še vedno je treba dobiti kupce, ki so muhasti in bi radi čim več popustov, a napredek glede na revenue sharing sistem je očiten. Če prodamo (preko svojih linkov) svoj izdelek, lahko dobimo bistveno večji odstotek denarja, tudi 25 ali 30 odstokov cene. Se pravi, da moramo za tisoč dolarjev zaslužka prodati ‘le’ za štiri tisočake izdelkov. Zazzle ni edini. Ima konkurenco v CafePressu, Lulu in podobnih servisih.

Ali pa povsem sami naredimo izdelek, najdemo kupca, pokasiramo in mu pošljemo naročeno, kot se to dogaja z Etsyjem?

Ker moramo svoje izdelke promovirati s svojimi stranmi, blogi in se od kje, se takoj pojavi priložnost za postranski zaslužek na taistih spletnih metih, spet z reklamami in provizijami. Ker se moramo za takšno početje naučiti marsičesa o spletu, na primer postavljanja spletnih strani, grafičnega opblikovanja, spletne optimizacije, pisanja prodajno učinkovitih besedil, …, lahko tudi to znanje ponudimo trgu (verjemite, povpraševanja je veliko) in tako postrani zaslužimo še kot svetovalci, posredniki, oblikovalci, …

Zakaj, ne nazadnje, ne bi postavili svoje platforme, omogočili da delajo drugi in sami le vlekli provizijo?

Ja, tudi e-knjigo lahko napišemo in jo prodamo imetnikom iPhonov ali Kindlov! Splet je poln priložnosti za zaslužek, le odpreti je treba oči in ugotoviti, kateri kotiček komu najbolj ustreza. Pa seveda paziti, da nas spotoma ne ogoljufajo. Zato bom prihodnjič naštel nekaj znakov, po katerih  ugotovimo, ali imamo na spletu opravka z goljufi ali ugledno spletno stranjo.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !