Ali imamo opravka s spletnim goljufom?

Na kratko: nikoli se ne ve.

Na dolgo: na srečo si lahko vsaj pomagamo z nekaterimi izdajalskimi znaki.

kako-prepoznati-prevaro-na-internetu

Priložnost ali prevara?

Žal so časi, ko so barabe nosile črne in poštenjaki svetle klobuke, mimo. Preprost pogled na spletno stran, ki obljublja zaslužek, ne bo dovolj. Spletno mesto je lahko videti povsem legitimno, pa se z njim lahko prav hitro opečemo. Na tem mestu ne bom omenjal spletnih naslovov, ki vam pošiljajo zlonamerne kode, ker to ni tema tega bloga, bom pa pokazal nekaj načinov, kako posumiti, da s spletno stranjo, na kateri se nahajamo in nam nekaj ponuja (po možnosti zaslužek), nekaj ni v redu.

Najprej stran dobro prelistajmo in nato poskusimo odgovoriti na anslednja vprašanja:

1. Ali gre le za eno stran z morda dvemi ali tremi podstranmi, ali je na spletnem mestu ogromna količina vsebin, ki ni mogla nastati v kratkem času in je že sama po sebi dokaz, da latnik strani ‘misli resno’?

2. So na spletni strani podatki o lastniku, oz. upravljalcu strani? Se da  z njim priti v stik tudi po telefonu in navadni pošti ali le prek spletnega obrazca?

3. Če ima stran veliko vsebine, je ta vsebina izvirna, ali ukradena od drugje? (To lahko preverimo tako, da naključno izberemo vrstico, jo v narekovajih vnesemo v okno iskalnika in preverimo, če se ista vsebina pojavlja na več mestih. Če se isto zaporedje besed ponovi enkrat, dvakrat, ni panike, sicer pa se lahko vprašamo, ali gre za takoimenovani syndicated content, ali navadno krajo. Vajo ponovimo na več podstraneh.)

4. Je vsebina kakovostna, ali gre za čudna zaporedja stavkov, ki jih je sestavil nekdo s pomanjkljivim znanjem jezikaa ali pa kar avtomatika v stilu Guglovega prevajalnika? Če imajo strani možnost komentiranja ali druge, sorodne interakcije z obiskovalci, ali so ti komentarji moderirani?

5. Je osebje, ki skrbi za stran, predstavljeno tudi z imeni, priimki, fotografijami in FB profili? (To seveda ne pomeni nujno, da imamo opravka s pravimi ljudmi, a če nas že misli nekdo ogoljufati, naj se vsaj potrudi.)

6. Lahko lastnika strani preverimo v kateri od zunanjih baz? (Vse pravne osebe v Sloveniji so na primer vpisane v bizi.si in tam natanko piše kdo, kdaj in s kom.)

7. Preverimo lastnika spletne strani na who.is. (Tam piše kdo je registriral domeno, kdaj in za koliko časa, ali pa piše, da se noče razkriti.) Če je spletna stran stara kakšno leto ali več, jo preverimo še v archive.org in sicer v rubriki wayback machine, kjer lahko pogledamo izgled strani v preteklosti, kar spet lahko sproži sume ob zelo velikih spremembah (v vsebini, ne v izgledu, ki se skozi leta vendarle pričakovano menja).

8. Kaj o spletni strani, ki jo preiskujemo, pravijo drugi? (Vtipkamo ime spletne strani in pogledamo, kaj kažejo rezultati, spet vtipkamo z  dodano besedo scam in spet pogledamo, kar vržejo rezultati. Vtipakmo ime z dodano besedo review in preverimo itd.)

9. Če smo ob zgornjih preverjanjih ugotovili, da ima ista oseba (fizična ali pravna) v lasti več spletnih strani, preverimo še te.

10. Obiščemo ahrefs.com in vnesemo spletni naslov (za malo boljše preverjenje priporočam brezplačno registracijo in nekaj potrpežljivosti, ker lahkobrezplačni uporabnik naredi le deset poizvedb na dan in vsak klik šteje kot poizvedba. Malo več o uporabi ahrefs.com bom spisal ob kaki drugi priložnosti.

Če je vse videti v redu, morda velja tvegati in se lotiti dela. Ampak to je šele začetek …

  • Share/Bookmark

Tags: ,

2 odgovorov to “Ali imamo opravka s spletnim goljufom?”

  1. Matej komentira:

    Običajno še vedno velja rek, da če je predobro da bi bilo res, to verjetno tudi je.

  2. pisanjebesedil komentira:

    Tako je. Stare modrosti ne bi zdržale preizkusa časa, če ne bi bile podprte z dejstvi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !