Kakšni so moji cilji na spletu?

Na kratko: naj bodo izvedljivi, časovno omejeni in merljivi.

Na dolgo: vsak lastnik spletne strani, bloger in celo spammer naj si zada cilje, saj brez ciljev le-teh skoraj ne morete doseči. Naj bodo zapisani in prav nič ne bo narobe, če jih vsake toliko pregledamo in postavimo nove. Ljudje se namreč spreminjamo in naše želje prav tako.

kako-uspem-na-spletu

Jasnejši so cilji, lažje jih bo uresničiti

1. Cilji naj naj bodo izvedljivi. Nič ni narobe, če smo ambiciozni, celo nasprotno, a neke meje si vendarle postavljajmo. Popoln začetnik na spletu pač ne more reči: Odprl bom blog in z njim v letu dni zaslužil milijon evrov. Bistveno bolj smiselno je reči: odprl bom blog, vsak teden objavil nekaj novega, vsaka objava bo dolga vsaj tristo besed in bo imela vsaj eno sliko, bloga pa obom promoviral tako, da bom vsak dan teden obiskal vsaj pet zanimivih blogov drugih uporabnikov in pri vsakem poskusil pustiti zanimiv komentar. Pri takšnih ciljih, če jih bomo seveda uresničili (pretežki res niso), se bo že čez nekaj mesecev pokazala bistveno jasnejša slika o naših zmožnostih in morda potem lahko ciljem dodamo: V naslednjem letu bi rad z blogom zaslužil prvih sto evrov. ali: V naslednjem letu bi rad število obiskovalcev svojega bloga povečal na sto dnevno, kar bo okrepilo mojo prepoznavnost, oz. prepoznavnost izdelka / storitve.

2. Že v prejšnji točki sem nenehno poudarjal element časa, ki je morda najpomembnejši faktor na poti uspeha. Beseda dolgoročno se sicer lepo sliši, a dolgoročno smo vendarle vsi mrtvi. Svoje cilje torej vedno postavljajmo v časovne okvirje. Verjetno se bo hitro pokazala potreba po različnih ciljih v različnih časovnih okvirjih. Kratkoročno morda želimo vsak teden pridobiti vsaj eno novo zvezo na LinkedInu, dolgoročno (na primer v roku enega leta) pa nas verjetno bolj zanima sklenitev vsaj ene pogodbe, ki nam bo prinašala dodatnih sto ali petsto evrov mesečno. Morda nas kratkoročno zanima predvsem povečanje prometa na naši spletni strani, dolgoročno pa je veliko bolj smiselno postavljati cilje v zvezi s konverzijo, se pravi povečati prodajo, dobiti več naročnikov, izboljšati CTR na spletni strani, kar bo vse veliko lažje meriti in doseči ob večjem prometu. Brez prometa tudi o njegovi kakovosti najbrž ni smiselno razpravljati.

3. Vedno si določajmo jasne cilje (kot smo tudi videli zgoraj), ker so le jasni cilji merljivi. Na spletu z dobro analitiko lahko delamo prave čire čare. Če se pot do uspeha vedno začne z idejo, nato nadaljuje s postavitvijo strani in z ustvarjanjem vsebine, ki jo moramo seveda še optimizirati in promovirati, je zadnja na potezi vedno analitika, ki nam redno poroča, kaj deluje in kaj ne. Če je proizvajalec nekega izdelka na primer v dvomih, ali bo kupcem bolj všeč rdeča ali oranžna embalaža, lahko seveda najame kup strokovnjakov, ki bodo podajali svoja mnenja, a v praksi je običajno najbolje kupcem ponuditi obe embalaži in nato izmeriti njihov odziv (ali z vprašalniki ciljni skupini ali kar s prodajo manjše količine).

Če se torej pogosto sprašujemo kako uspeti, bi moralo biti zdaj malce lažje: najprej si določimo cilje.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

2 odgovorov to “Kakšni so moji cilji na spletu?”

  1. [...] za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Ali imamo opravka s spletnim goljufom? Kakšni so moji cilji na spletu? [...]

  2. [...] Pisanje besedil za splet Kako narediš, da te najdejo na spletu « Kakšni so moji cilji na spletu? [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !