Kakšna naj bo strategija za uspeh na spletu?

Na kratko: jasna in izrazito usmerjena v doseganje zastavljenih ciljev.

Na dolgo: bralci tega bloga jo pravzaprav že poznajo, a jo bom vseeno na kratko povzel.

nacrtovanje spletne strani je podobno sahu

Kot v vsakem poslu, je tudi pri spletnem najprej treba nekaj časa posvetiti raziskavi trga. Ali naše blago ali storitev v resnici kdo potrebuje? Kakšnih zaslužkov si lahko obetamo? Kakšna je konkurenca?

Če se nam zazdi, da smo našli pravo stvar, se lotimo spletne strani:

1. Raziščemo ključne besede, ki bi nam lahko prinesle stranke. Pri raziskovanju mislim na resno delo, ne pet minut pred Guglovim kw planerjem. Ob glavni ključni besedni zvezi jih moramo najti še veliko, ki so z njo bolj ali manj v sorodu. Če jih je nekaj tisoč, in če se konkurenca z njimi ne ukvarja, je to vsekakor dober znak.

2. Izberemo primerno ime domene. Takoimenovani exact match domain name že nekaj časa ni več v modi, a v nekaterih primerih morda še deluje. Če je niša dovolj ozka, je verjetno smiselno v ime vtakniti nekaj, kar je vsaj malo povezano s tistim, kar prodajamo, in se ne kar zagnati v takoimenovani branded name, ki nas bo na začetku le oviral.

3. Začnemo s pisanjem vsebine. Za to potrebujemo čim zajetnejši seznam ključnih besed in dobro premišljeno taktiko objavljanja. Bomo zmogli napisati vsak dan nekaj novega? Vsak drugi dan? Enkrat tedensko?

4. Ko je vsebine že nekaj, na primer pet indeksiranih strani, začnemo z grajenjem linkov in drugimi načini promocije. Dandanes je to smiselno v navezi z aktivnostjo na družabnih omrežjih. Ko iskalniki vidijo aktivnost na FB-ju, Pinterestu in sorodstvu, se tudi linkanje ne zdi sumljivo.

5. Svoj promet in uvrstitve na lestvici redno spremljamo in po potrebi tweakamo, oz. retro fitamo vsebino. Ob spremljanju dogajanja v zvezi z našimi ključnimi besedami se bo gotovo pojavilo še nekaj zanimivih ključnih besed. Morda celo nova niša, vredna nove strani, kjer lahko ponovimo vajo od začetka? Ob spremljanju dela konkurence se poskušajmo naučiti kaj deluje in kaj ne, spotoma pa se bo skoraj zagotovo našla tudi kakšna zanimiva možnost sodelovanja.

Čeprav je morda videti preprosto, je v praksi vse skupaj precej težje. Rezultati se pogosto pojavijo šele čez nekaj mesecev. Verjetno pa vas tare še eno vprašanje.

Kaj, če se pravila ponovno spremenijo? Gugl je znan po svoji muhavosti in premetavanju rezultatov. Pravila, ki tako ali tako niso bila nikoli znana, se nenehno spreminjajo. V povprečju se njihov algoritem (formula za določanje razvrstitve spletnih strani v seznamih rezultatov iskanj) spremeni več kot petstokrat (!) letno, se pravi skoraj dvakrat na dan.

O tem prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !