Kakšni so trendi objavljanja in uvrscanja besedil na spletu?

Na kratko: več bo treba delati za manj denarja.

Na dolgo: Zadnjič sem že pisal o pričakovanih spremembah v algoritmih iskalnikov. Seveda nimam kristalne krogle, a pogled v preteklost kaže dokaj očitne trende.

kakšen-bo-search-marketing-v-prihodnje

1. Če se je dalo včasih za skoraj vsako ključno besedo doseči odlično pozicijo v rezultatih iskanj, če si le imel dovolj linkov, bo v prihodnje očitno več poudarka na drugih faktorjih. Linki bodo seveda še vedno pomembni, a avtomatizacija v stilu eks rummerja ali skrejp boksa ne bo več zagotavljala dobrih rezultatov. Sledov je preveč in prelahko jih je odkriti. Po drugi plati je Gugl vrgel milijarde v programe za semantiko, se pravi, da poizkušajo določiti vzorce v besedilih. Naključne premetane besede ukradenih besedil, v katere so SEO mojstri vrinili cijano besedno zvezo z linkom, ne bodo več dovolj. Treba bo uporabiti ‘prave’ besede, ki bodo med seboj logično povezane, vmes pa bo treba dati čim bolj raznolike linke.

Če dam poenostavljen primer: ko pišemo o tortah, bodo iskalniki v besedilu pričakovali tudi omembo sladkorja, kalorij, maščob in tako naprej, vse skupaj pa v povezavi z obnašanjem iskalca (ljubiteljski pek išče drugačna besedila o tortah, kot nutricionist, ki piše strokovne članke o prehrani, čeprav morda v nekem trenutku vtipkata enako besedno zvezo) vpliva na končno razvrstitev zadetkov na točno določenem računalniku. Študij semantike bo torej dobil prednost pred poznavanjem pehapeja ali jave.

2. Vse več časa in energije bo treba vlagati v socialna omrežja. Velike blagovne znamke so tukaj naredile že veliko, čeprav večina še vedno kar precej na slepo strelja. To je tudi razumljivo, saj se pravila tako hitro spreminjajo, da je res težko izdelati jasno strategijo, kaj šele izpeljati načrtovano. Nekateri že potročajo o Fejstbuku kot glavnem viru prometa, ocene v začetku leta pa so bile (ne vem točno, za katero skupino ponudnikov vsebin), da jim FB prinaša kar 25 odstotkov prometa, Pinterest kakih sedem in Tviter približno en odstotek. Poznavanje socialnih omrežij je ena najbolj poslovno obetavnih veščin, in če imate doma mulca, ki raztura na Fejstbuku, zna pek socialnih mrež organizirat žur ali podpisovanje peticije, imate vsekakor nekoga, ki bo v nekem trenutku gotovo dobil boljšo priložnost, kot njegov vrstnik, ki sicer zna igrati na violino, a ni ravno prvi med prvimi.

3. Vsebina se bo morala prilagajati socialnim omrežjem, ki niso le vir prometa, ampak dajejo tudi vse več signalov iskalnikom, ki razvrščajo vsebino tudi glede na število lajkov tvitov in plusov. Ker pa so omrežja različna, bo treba isto vsebino ponuditi v več različicah. Izrazit poudarek na grafiki bo zadovoljil uporabnike Pinteresta, zelo kratki povzetki z relevantnimi linki bodo za Tviteraše, Fejstbukovci bo pričakovali nekoliko, pa ne veliko daljše odlomke, itd. Widgeti za deljenje po družabnih omrežjih bodo obvezni del repertoarja uspešnih spletnih strani in verjetno dober vir zaslužka za računalničarje, ki so svoj talent sicer doslej porabljali za spamanje po forumih in blogih naivnih uporabnikov.

4. Lastniki spletnih strani bodo morali več časa in energije porabiti za sklepanje zavezništev, podobnih poslovnim zvezam iz resničnega sveta. Namesto izmenjave linkov in občasnega gest bloginga, bo treba kdaj stopiti skupaj tudi za kakšno nagradno igro na kakšnem portalu ali skupno produkcijo videa ali podcasta. Pravi ljudje bodo sklepali prave posle z drugimi pravimi ljudmi, pri tem pa bo treba premagovati različne ovire, od predsodkov, ki jih imajo drug do drugega ljudje različnih starosti, do nenehno spreminjajočih pravil na webu na splošno in vsakem njegovem delu posebej, pa seveda paziti na zakonodajo, ki se s prehodom meja (ena največjih lepot, pa tudi prekletstev interneta) še dodatno zapleta.

5. Vse več surfanja po netu bo prek mobilnih naprav. Pametni mobiteli in tablice bodo v nekaj letih skoraj samoumevni, prenosi vse hitrejši, zahteve uporabnikov po nenehnem dostopu do informacij vse večje. Responsiv dizajn splentnih strani je že zdaj obvezen, čeprav še marsikomu na tem področju ne gre prav dobro od rok, treba pa bo prilagajati tudi vsebino – uporabnik prek mobilnika v večini primerov ni razpoložen za branje tako dolgega članka, kot uporabnik, ki se v udobni službi nasloni v svoj spinalis in članek v miru prebere (nato pa še pokomentira na svojem FB profilu), ker je vendar danes malo kasneje prišel in mora to nadoknaditi tako, da z delom tudi malce prej zaključi.

No, kar veliko sem omenjal vsebino. Kakšna naj bi bila v prihodnje, se pravi v prihodnjih letih – prihodnjič.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !