Kakšna bo vsebina za splet v prihodnjih letih?

Na kratko: izvirna, uporabna in iskalnikom razumljiva.

Na dolgo: bom po premoru napisal nekaj primerov.

kako pisati za splet

SEO mojstri se od Pandinega udara nekoliko manj zanašajo na avtomatiko. To seveda ne pomeni, da spamanje ni več najdonosnejši sistem za pridobivanje prometa in posledično služenje denarja. Vendar je povpraševanje po izvirnih besedilih v zadnjih dveh letih opazno naraslo. Narasli so tudi honorarji. Pisanje za splet je dokaj specifična spretnost, ki še ni povsem določena, upam pa si trditi, da tudi nikoli ne bo, saj se splet kot medij zelo hitro spreminja, nenehno se pojavljajo nove niše, in za pisca za spletne strani bo v vsakem primeru treba veliko prilagodljivosti.

Zdolgočasen študent, ki mu naročiš ‘nekaj v zvezi s kopalnicami, petkrat po petsto besed, do jutri zjutraj’, ni več najbolj iskan profil. Vsaj, če imamo kolikor toliko izdelano strategijo.

V prihodnje se bo vse bolj pričakovalo pravo obrtno spretnost pisanja člankov. Za informativne članke veljajo ena pravila, za prodajne druga. Pisci se bodo temu primerno specializirali.

Kot trenutno kaže, tudi podporna besedila s sto petdesetimi besedami in keywordom v naslovu kmalu ne bodo več kaj prida vredna. Vse več uporabnikov poroča o večjem uspehu daljših besedil, čeprav strogega pravila tu ne gre pričakovati. Ga tudi do sedaj ni bilo. Wikipedijin zmazek z dvema vrsticama bo vedno sesul še tako dober članek z repom in glavo, ker ima ta spletna enciklopedija pač tako veliko avtoriteto.

Toda dolg članek bo Wikipedijo vse lažje premagoval z longtajli. Poleg tega se iskalniki vse bolj zavedajo, da spamerji načeloma še vedno ne pišejo dolgih člankov, zato lahko daljši izdelki lažje dobijo avtoriteto vsaj za longtajle.

Naročniki besedil za splet se že zavedajo, da pisanje, prijazno iskalnikom, zahteva vsaj osnovno SEO znanje. to pomeni nekaj znanja Adwordsa, nekaj on-site optimizacije (od H1 do H7) in  celo nekaj malega o backlinanju.

Po drugi plati so za besedila, namenjena socialnim mrežam, v igri druga pravila, še posebej se pozna, če znajo pisci postaviti udarne naslove (Yahoo je krasen primer skladovnice člankov brez prave vsebina, ki pa kasirajo prav zavidljivo število klikov – vsaj pri športu je tako).

Ker se bo specializacija še stopnjevala, eno besedilo pa že zdavnaj ne prinaša uspeha, saj se namesto spletnega naslova z eno stranjo po novem postavlja takoimenovane sile, ki so podprti s kopico raznolikih backlinkov, prihajajo v ospredje poklici, ki jih še včeraj ni bilo. Vsebinski strategi, mojstri spletne promocije, upravljalci profilov na spletnih omrežjih, … Vse to so poklici, ki šele prihajajo, zanje ni treba visoke izobrazbe, urne postavke pa se vrtijo od dvajset evrov navzgor (no, pri nas smo malce skromnejši).

Vsekakor nas čaka zanimiva prihodnost, in glede na to, da klasični časopisi počasi umirajo, je tole gotovo priložnost za mlajše, prilagodljivejše in agresivnejše.

Ne pozabimo, da gre pri tem tudi za delo na daljavo (sam sem bil vedno ljubitelj dela v copatih), ki nima fiksnega delovnega časa in ni omejeno s klasičnimi mejami.

Vem, natrosil sem veliko novih ali vsaj manj znanih pojmov. Bom naslednjič pojasnil, kaj pravzaprav je silo, ker zadeva očitno deluje in je prav, da jo spoznate.

  • Share/Bookmark

Tags: ,

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !